Erişilebilirlik

Suruç'ta Halk Kaygılı


Suruç'ta Halk Kaygılı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Kobani’de süren çatışmalar nedeniyle 200 binden fazla kişi Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldı. Sınırın Türkiye tarafında Kobani’ye yakın kasabalar, sığınmacılara yer açmaya çalışırken geleceğe kaygıyla bakıyor

Kobani’deki çatışmalardan kaçan sığınmacılar her gün Suriye sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Suruç’ta toplanıp geride kalan yakınlarının durumu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor.

Son günlerde gelen haberler, IŞİD’in Kobani’yi neredeyse ele geçirdiği birkaç hafta öncesine göre daha iyi. Ancak çoğu Kürt çok sayıda Kobanili, yerini yurdunu terk edip çoktan Türkiye’ye sığındı.

Sığınmacılar şimdi kamplarda ya da Türkiye’de akrabalarının yanında yaşıyor. Yardımlara rağmen hayat çok zor.

Kobani gibi Suruç’ta da nüfusun çoğunluğunu Kürtler oluşturuyor. Soyadını vermeyen dükkan sahibi Osman, Kobanililer’in gelişiyle işlerinin açıldığını söylese de sığınmacı akınından memnun değil:

”İşler açıldı ama Kobani’de insanlar ölüyor. Bu durum bizi çok üzüyor. Onların acısı bizim de acımız.”

Kısa bir ziyaret için Türkiye tarafına geçen Kobani’deki yerel Kürt yönetiminin sözcüsü İdris Nassan, mültecilerin ihtiyaçlarının altından kalkmanın zor olduğunu söylüyor:

”Onbinlerce kişi sadece üzerlerindeki kıyafetlerle kaçtı. Herşeye ihtiyaçları var. Kış yaklaşıyor. Konut ve gıda ihtiyacı var. Hava şimdiden soğumaya başladı.”

Son üç yılda bir milyondan fazla Suriyeli’nin Türkiye’de yerleştiği bölgeler, ekonomi ve sosyal hizmetler açısından zorlanmaya başladı.

İşyeri sahibi Muhammed, Suruç halkının yardıma hazır olduğunu ancak bu iyi niyet halinin ne kadar süreceğini bilmediğini söylüyor:

”Kaygılıyız, korkuyoruz. Kasabamız çok küçük. İş yok, çalışacak şirket yok. Yeterli suyumuz yok. Ne yapacağız? Burada şu anda yaklaşık 30 bin sığınmacı var. Ne olacak bilmiyoruz, durum çok zor. ”

Yine de Suruçlular, Kobani halkına olan tarihi bağları nedeniyle yardım için ellerinden geleni yapmanın bir görev olduğu konusunda görüşbirliği içinde görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG