Erişilebilirlik

Suruç Saldırganı Henüz Tespit Edilemedi


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suruç saldırısını düzenleyen şüphelinin tespiti konusunda önemli ilerleme sağlandığını söyledi. Güvenlik güçlerinin ilk ihtimal olarak gördüğü IŞİD ise henüz saldırıyı üstlenmedi. HDP, Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırırken CHP İçişleri Bakanı ve MİT Müsteşarı’nın istifa etmesini istiyor.

Türkiye, 32 kişinin öldüğü Suruç saldırısının faillerini arıyor. Güvenlik güçlerinin birinci ihtimal olarak üzerinde durduğu IŞİD, Twitter’daki resmi hesabından yaptığı açıklamada Kobani’de dün meydana gelen patlamayı üstlenirken Suruç saldırısı hakkında yorum yapmadı. Buarada Suruç ilçesini ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, bombalı saldırıyı yapan saldırganın tespiti hakkında önemli mesafe alındığını söyledi.

Emniyetten brifing aldıktan sonra kameraların karşısına geçen Başbakan, “Ya bir sızma ya da grup içinde söz konusu olan, kimliği teşhis edilemeyen bir şahıs tarafından bir canlı bomba olmak suretiyle bu katliam gerçekleştiriliyor. Buradan anlaşılıyor ki bir canlı bomba olma suretiyle bu kayıp yaşandı” dedi.

Davutoğlu: ‘Bakanlar kurulunda ek güvenlik önlemleri konuşulacak’

Muhtemel şüphelinin Türkiye içinde ve dışındaki bağlantılarını ortaya çıkarmak için yoğun çaba içinde olduğunu ifade eden Davutoğlu, soruşturmanın selameti açısından güvenlik güçlerinin tespit ettiği saldırganın ismini açıklamadı ancak saldırının IŞİD bağlantılı olduğu bilgisini yineledi.

Asıl hedefin Türkiye olduğunun altını bir kez daha çizen Davutoğlu, yarın toplanacak bakanlar kurulunda ek emniyet tedbirlerini içeren bir eylem planının gündeme geleceğini belirtti.

CHP: ‘İçişleri Bakanı ve MİT Müsteşarı istifa etmeli’

Saldırının ardından milletvekillerini Suruç’a gönderen Cumhuriyet Halk Partisi, İçişleri Bakanı ve MİT Müsteşarını istifaya çağırdı. Suruç'ta basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Reyhanlı’da 50 kişinin, Cilvegözü’nde 13 kişinin ölmesi, Diyarbakır’da Niğde’de insanların katledilmesi, MİT bunların arkasındaki gücü ortaya çıkarmadı. Bunun bir sonucu olmalı. MİT zaten siyasallaşmış. MİT Müsteşarı derhal görevi bırakmalıdır. Geçici içişleri bakanı istifa etmelidir. Hükümetin siyasi sorumluluk alması için çağrı yapıyoruz. Suruç, AKP ve MİT’in Suriye politikalarının sonucudur Suruç” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Suruç saldırısında ölen gençlerin hedefi olan ‘Kobani kütüphanesi’ni kendilerinin inşa edeceklerini söyledi.

CHP’den soruşturma önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi ayrıca 32 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç’ta meydana gelen bombalı saldırının ardından Meclis Başkanlığı’na 15 milletvekilinin imzasıyla yazılı soruşturma önergesi verdi.

Önergede, Suruç’ta yaşanan saldırının failleri ve arkasındaki güçlerin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması, her hangi bir istihbarat zafiyeti olup olmadığıyla ilgili bilgi verilmesi ve IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerini ortaya çıkarılarak gerekli tedbirlerin alınması istendi.

HDP TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırdı

Saldırının ardından hükümeti sert bir dille eleştiren Halkların Demokratik Partisi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “TBMM olup bitenlere sessiz kalamaz. Barıştan yana olan milletvekillerini de imza vermeye çağırıyoruz. Birincisi, çözüm süreci. Çözüm süreci eğer parlamentonun dahiliyle, alacağı kararla bir selamete kavuşursa barışı sağlamamız daha da kolaylaşacak. İkincisi, Türkiye ve Rojava bölgesiyle ilişkileri. Üçüncüsü, dış politika ve IŞİD tehdidi de üçüncü gündem maddemiz olmalı” dedi.

Meclis’te 80 milletvekili olan HDP’nin olağanüstü toplantı için otuz milletvekilinin daha imzasına ihtiyacı var.

Demirtaş: ‘Saldırının ardından ‘elinize sağlık’ mesajı yayınlayanlar oldu’

Türkiye’nin güvenlik politikalarını da eleştiren Demirtaş, “Türkiye’nin sınırlarından TIR’larla silahlar geçirildi. İnsanlığını yitirmiş, tecavüz ordusu rahatlıkla gidip geldiler, sınırı neredeyse kendi istekleri doğrultusunda rahatlıkla kullanabiliyorlar. Ama bu devrimci gençlerin götürdüğü oyuncaklar sınırdan geçemedi. Maalesef ülkemizde bu ölümlere sevinenler, memnuniyet duyanlar, elinize sağlık mesajı yayınlayanlar oldu. Ama bu acıyı yürekten paylaşanların sayısı Türkiye’nin dört bir yanında savaş isteyenlerden daha çok” diye konuştu.

HDP’ye yönelik Mersin, Adana saldırıları ile Roboski ve Diyarbakır katliamcılarının ortaya çıkarılmadığını belirten HDP lideri, bu saldırıları ortaya çıkarmanın yarım saatlik bir iş olduğunu öne sürdü, ama bunun yapılmadığını söyledi.

Demirtaş: ‘Camiler ve cemevleri kendi güvenlik önlemlerini almalı’

Devletten ibadet yerleri, cemevleri, camilerdeki güvenlik tedbirlerinin arttırılmasını isteyen Demirtaş, cami cemaatlerinin ve başka ibadethanelerinin kendi güvenlik önlemlerini almaları için çağrıda bulundu. HDP Eş Başkanı, “Toplu bulunulan yerler, toplumun duyarlı olması lazım. Bir panik korku havası yaymak için değil, ama bu tecavüz barbarlık ordusunun da vahşet uygulamasına izin vermemeliyiz” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG