Erişilebilirlik

Suriye'yle İlgili Tarafların Görüşme Sıkıntısı


Suriye'yle İlgili Tarafların Görüşme Sıkıntısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla İsviçre’de düzenlenen Cenevre 2 görüşmelerinde yok denecek kadar az ilerleme sağlandı. Müzakereler, sadece içerikte değil, neyin nasıl konuşulacağı konusunda bile anlaşmazlıkla dolu bir ortamda yapıldı

Cenevre barış görüşmeleri, Suriye hükümeti ve muhalefetinin birbirlerine yönelik sert eleştirileriyle başladı ve öyle sürdü. Heyetlerin, kapalı kapılar ardında süren görüşmelerde, masada karşılıklı oturduklarını gösteren fotoğraf çekilmesine izin verilmedi. Kameralar karşısında ise sadece eleştiriler vardı.

Birleşmiş Milletler arabulucusu Cezayirli tecrübeli diplomat Lahdar İbrahimi, bütün bu tartışmanın ortasındaki isim: “Sağda bir heyet var, solda diğeri. Yüzleri birbirlerine dönük. Ve karşılıklı konuşuyorlar. Aslında benim aracılığımla birbirleriyle konuşuyorlar.”

Ve bu tablo müzakerelerde tarafların birbirlerine en yakın olduğu anlardı. Medyada anlaşmazlık olarak yer alan haberlerin kaynağı olan görüşmelerin neredeyse yarısı, tarafların birbirlerinden ayrı odalarda arabulucu ile ayrı ayrı görüşmeleri şeklinde yapıldı.

20 yıl önce Bosna Savaşı’nın sona erdirilmesi müzakerelerinde görev yapan emekli diplomat Daniel Serwer, birbirine düşman taraflarla ayrı ayrı görüşmenin daha verimli olacağı görüşünde: “Taraflar ancak ayrı odalarda oldukları zaman ‘neden bir şey istedikleri, karşılığında bir şey verip veremeyecekleri gibi tüm konular, karşı taraf duymadan konuşulunca, kazanımlar konusunda daha umutlu olabiliyorsunuz.”

Bu görüşmelerin, bir başka buyutu daha var. Suriye’de muhalefeti destekleyen Amerika ve Esat hükümetini destekleyen Rusya, Birleşmiş Milletler’e bu görüşmelere ev sahipliği yapma çağrısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımıcısı Faysal Makdad, bu fikre sıcak baktıklarını söyledi: “Rus dostlarımızın olumlu rol oynadığını düşünüyorum. Öte yandan Amerika tarafındaki Robert Ford’un ne yaptığını bilmiyorum. Amerika, güvenilir bir heyet getirme konusunda bile başarısız oldu. Bence diğer konularda da başarısız olacaklar.”

Amerika’nın Suriye Büyükelçisi Robert Ford Cenevre’deki görüşmelere katılan Amerikan heyetinin başında. Ford’un bağlı olduğu Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry geçen hafta, Suriye barış çabalarının devam edeceği mekanın sadece Cenevre’deki gergin müzakere salonu olmadığını söyledi: “Çözüm için sürdürülen çabaların tam ölçüsü, Esat rejimi ve muhalefetin doğrudan görüşmelerinden yansıyan tablo olmayacaktır.”

Arabulucu Lahdar İbrahimi’nin deyimiyle “yarım adımlarla” da olsa bir arada ya da ayrı yürütülen görüşmelerde taraflar ellerinden gelenin en iyisini ortaya koyuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG