Erişilebilirlik

Suriye’ye Tanınan Süre Dolarken Ülke Yine Kana Bulandı


Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın Kahire toplantısında boş Suriye masası
Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın Kahire toplantısında boş Suriye masası

Arap Birliği’nin Şam hükümetine tanıdığı süre dolarken çoğu Humus’ta olmak üzere en az 14 kişi daha öldü

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, dün Suriye’ye yabancı gözlemcilere giriş izni verecek anlaşmayı imzalaması için 24 saat süre tanımıştı. Bakanların yarın Kahire’de tekrar bir araya gelerek Suriye’ye karşı alınacak önlemleri görüşmeleri bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam hükümetinin süreyi geçirmesiyle ilgili olarak "Bu Suriye için hem önemli bir şanstı hem de iyi niyet sınavıydı. Eğer Suriye'nin şehirlerdeki durum ile ilgili sakladığı bir gerçek yoksa, iyi niyetli olarak barışçıl bir ortam oluşmasını istiyorsa, bu gözlemcilere evet demiş olması beklenirdi. Hayır demiş olması, alandaki durum ile ilgili şüpheleri, insani durum ile ilgili kaygıları artırmıştır." Dedi.

Davutoğlu, Suriye'de insani koridor oluşturulmasıyla ilgili bir soruyu ise "Önemli olan şu anda bu çerçevede atacağımız ekonomik ve siyasi adımlar" diyerek yanıtladı.

Devlet Başkanı Beşar Esat’ın halkına karşı vahşete son verme ve askerleri kentlerden geri çekme sözünü tutmamasına kızan Arap Birliği Suriye’nin üyeliğini iki hafta önce askıya almıştı.

Bu arada Suriye’de güvenlik kuvvetleri çeşitli kentlerde yaptıkları operasyonlarda en az 8 kişiyi öldürdü. Suriye ordusu ise “teröristlerin” 6’sı pilot 9 subayı öldürdüklerini duyurdu. Devlet haber ajansı SANA olayın dün Humus’ta meydana geldiğini bildirdi.

BM, Suriye’de Mart ayından beri devam eden demokrasi hareketi sırasında en az 3 bin 500 kişinin öldürüldüğünü tahmin ediyor. Suriyeli yetkililer ise şiddet olaylarından yabancı teröristleri ve aşırı dincileri sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG