Erişilebilirlik

'Suriye'ye Ortak Tavır Alma Vakti Geldi'


Almanya ile Türkiye arasında oluşturulan 'Stratejik Diyalog Mekanizması'nın kuruluş toplantısına katılmak üzere Berlin'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Reyhanlı'da düzenlenen bombalı saldırıyı arkasında 'mezhep çatışmasına dönük bir eylem' şeklinde tanımladı ve Türk devletinin bu saldırıya gereken cevabı verebilecek güçte olduğunu söyledi.

Davutoğlu, saldırının Suriye muhalefeti ya da Türkiye'ye sığınmış mülteciler ile hiçbir ilgisi olmadığını belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile 'Stratejik Diyalog Mekanizması'nın kuruluş toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu 'uluslararası toplumun bir an önce, gecikmeden kendi halkına karşı her türlü acımasız yöntemi kullanan Suriye rejimine karşı ortak bir tavır belirleme vakti gelmiştir' şeklinde konuştu.

Almanya'nın Türkiye'nin yanında olduğunu söyleyen Westerwelle ise, sorumlularının en yakın zamanda hesap vermelerini istediklerini, ayrıca ABD ve Rusya’nın girişimiyle yapılacak bir uluslararası konferansın da en kısa zamanda gerçekleşmesini arzuladıklarını ifade etti. İki bakana Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yönünde bilgileri olup olmadığı da soruldu.

Westerwelle meslektaşı Davutoğlu’nun kendisiyle bu konuyla ilgili Türk yetkililerin elindeki bulguları paylaştığını, bundan sonraki aşamada ise iki ülkenin askeri istihbarat servislerinin ortak değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

Davutoğlu'nun ziyaretinin esas amacını oluşturan 'Stratejik Diyalog Mekanizması' ikili konularda daha yakın işbirliğini ve Ortadoğu başta olmak üzere bölgesel ve küresel meselelerde de ortak tavır alınmasını hedefleniyor.

Mekanizma kapsamında, dışişleri bakanlarının ve ilgili diğer bakanların her yıl en az bir kez bir araya gelmeleri öngörülüyor. Diplomatik çevreler bu toplantıların ileride Almanya ve Fransa, Almanya-İsrail arasında olduğu gibi başbakanların başkanlığında ortak hükümet toplantılarına kadar uzanabilecek daha yakın bir işbirliğine dönüşebileceği görüşünde.

Bu arada Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle, mekanizmanın oluşturulmasına paralel Türkiye’nin AB sürecinın yeniden hız kazanmasını umduğunu ve müzakere sürecinin yeniden canlandırılması konusunda Almanya'nın daha güçlü destek vereceğini de belirtti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
Linki indirmek için


Davutoğlu ziyareti kapsamında aşırı sağcı NSU terör örgütünün mağduru Türk ailelerle de görüştü. Davutoğlu basına kapalı yapılan toplantı ile ilgili değerlendirmesinde başta Almanya olmak üzere Avrupalıların yabancı düşmanlığı konusunda ciddi bir özeleştiri yapmaya ihtiyaçları bulunduğunu vurgulayarak 8'i Türk 10 kişinin hayatını kaybettiği cinayetlerle ilgili olarak, "Bu buzdağının arkası ortaya çıkarılmalı. Türkiye bunun takipçisi olacaktır' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Berlin ziyareti sırasında ayrıca Almanya'daki Türk toplumu ile temaslarda bulundu ve Türkiye'nin Batı Avrupa'daki Başkonsolosları ile bir değerlendirme toplantısı yaptı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG