Erişilebilirlik

Suriye'ye Karşı Seçenekler Azalıyor


Suriye'ye Karşı Seçenekler Azalıyor
Suriye'ye Karşı Seçenekler Azalıyor

Arap Birliği, Cumartesi günü Suriye’nin şiddete son verme sözünü tutmamasını görüşmek üzere toplanacak. Ancak Amerika’nın Sesi muhabiri Elizabeth Arrott’ın Kahire’den bildirdiğine göre, Suriye’ye yapılan baskının etkili olması için atılacak adım kalmadı.

Suriye hükümetine karşı kararlı adımlar atması için Arap Birliği üzerindeki baskı artıyor. Suriye hükümeti Birliğe, sivillere saldırıları durdurma sözü vermişti ancak bunu yapmadı. Suriye’nin Arap Birliği’nin planını kabul ettiğini açıklamasından bu yana 110 kişi öldürüldü.

Arap Birliği’nin Kahire’deki genel merkezinin önündeki pankartlarda da diplomatik çabaların sonuç vereceğinden duyulan kuşku görülüyor. Beşar Esad’ın istifasını isteyen muhalefet, diyaloğun sonuç vereceğinden kuşkulu.

Esad karşıtı göstericiler önceki gün konuşmak isteyen muhalefet üyelerine yumurta attı, çoğunun binaya girmesini engelledi.

Ancak Arap Birliği binasının önünde toplananlardan bazıları, örgüte bir şans daha verilmesinden yana.

Hasan El Salihi, "Arap Birliği’ne çağrıda bulunuyorum, eğer örgüt Cumartesi günü bir karar alamazsa, Suriye’yi üyelikten çıkarsın ve konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale etsin," diyor.


Arap Birliği Örgütü’nün bundan fazla ne yapabileceği açık değil, çünkü birlik başından beri uluslararası müdahaleye karşı çıkıyor.

Muhalefetteki Suriye Ulusal Konseyi üyesi Edip Şishaklı, "Arap Birliği’nin kaygısını anlıyorum. Suriye’nin konumu çok önemli, Irak, Lübnan, İsrail ve Filistin’e komşu. Bu bölge patlamaya hazır bir bomba gibi. Birlik anlaşılan Suriye konusunda ayak sürümeye devam edecek," diyor.

Arap Birliği’nin genel politikası, şiddet ne kadar artarsa artsın üye ülkelerden birine dış askeri müdahaleye karşı olması. Birlik, bir diğer üyesi Libya konusunda da bu politikayı izledi.

Ortadoğu uzmanı Anthony Cordesman’ın yorumu şöyle: "Suriye gerçek bir askeri güç. İsrail’le üstüste savaşlar yaptı. Uzun menzilli füzeleri var. Kimyasal silahları var. Zırhlı birlikleri gerçekten iyi savaşçı. Üstelik hava kuvvetleri de iyi durumda. Elbette NATO kadar iyi değil ancak Libya’nın hava gücü kadar etkisiz olmadığı da bir gerçek."

Arap Birliği veya Birleşmiş Milletler’de ne olursa olsun, muhalefet üyesi Şishaklı da dış müdahalenin gerekli olmayabileceğini söylüyor: "Rejim artık eskisi kadar güçlü değil. Halka karşı şiddet kullanmaya devam ediyor, her gün ölenler oluyor ama bence Suriyeliler bugün özgürlüğe her zamankinden daha yakın."

Arap Birliği Genel Merkezi önünde toplanan göstericilerse, dış müdahale için baskı yapmaya devam ediyor. Ancak Suriye hükümeti, geri adım atacağa benzemiyor ve olaylardan “terörist” olarak nitelediği grupları sorumlu tutuyor.


XS
SM
MD
LG