Erişilebilirlik

Suriye’ye Askeri Müdahale Rafa mı Kalkıyor?


Rusya’nın Suriye krizine çözüm getirebilecek teklifi askeri müdahale olmaksızın Suriye’deki kimyasal silahları kontrol altına almayı içeriyor

Rusya’nın askeri müdahale olmaksızın Suriye’nin ‘kimyasal silahlarını uluslararası denetime açması teklifini dikkatle değerlendiren Başkan Barack Obama bugün Kongre üyeleriyle bir araya geliyor.

Obama, Amerika’nın Suriye’ye askeri müdahalesine onay veren yasa tasarısına Kongre üyelerinden destek arıyor. Obama, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Suriye’yi kimyasal silah kullanmaktan alıkoymak için büyük ölçüde diplomasi yolunu tercih ettiğini açıkladı.

Obama Pazartesi günü verdiği röportajlarda da Amerika’nın Suriye’ye askeri müdahale yapmasını istemediğini kaydetti. Başkan Obama, bugün Kongre binasındaki görüşmelerinden sonra gece de televizyonda Suriye’deki durumla ilgili ulusa sesleniş konuşması yapacak.

Kimyasal silahlar konusunda Rusya ve Suriye'nin son adımını değerlendiren Obama, bu teklifin ancak Amerika’nın ciddi bir askeri tehdidi ve kendilerine uluslararası desteğin ardından geldiğini söyledi.

Obama, Amerika’nın Suriye’deki belli noktalara hava saldırısı içeren önlemlerin Kongre üyelerinden yeterince destek görmeyeceğine inanıyor. Senato’daki yetki tasarısı Obama’ya operasyonu tamamlamak için 90 gün süre verirken, kara müdahalesine izin vermiyor.

Senato çoğunluk lideri Harry Reid, Rusya’nın Suriye ile ilgili teklifini değerlendirmek amacıyla Çarşamba günü yapılması beklenen oylamayı Pazartesi günü erteledi.

Obama Rusya’nın kimyasal silahlarını kontrol altına alma konusunun geçen hafta Rusya’daki G20 zirvesi sırasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le aralarında geçen kısa bir sohbet sırasında gündeme geldiğini söyledi. Obama, teklifin ayrıntılarını Rus yetkililerle görüşmek üzere Dışişleri Bakanı John Kerry’yi görevlendirdi.

Suriye ise, olası bir Amerika saldırısından kurtulmak için elindeki kimyasal silahları imha edilmek üzere teslim etme fikrini memnuniyetle karşıladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da bu planı onayladığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG