Erişilebilirlik

Suriyeli İsyancılara Silah Dışı Yardım


Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın Suriyeli isyancılara Beşar Esad hükümetine karşı verdikleri mücadelede “silah-dışı” yardım yapma yolları araştırdığını açıkladı.

Obama, Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen nükleer güvenlik zirvesi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye'deki durumu görüştü.

Bir Beyaz Saray yetkilisi görüşme sonrası Amerika’nın Suriyeli isyancılara tıbbi malzeme ve iletişim araçları göndermek istediğini bildirdi. Ancak yetkili muhalif güçleri silahlandırmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Yetkili Amerika’nın silah-dışı yardım konusunu 1 Nisan’da Türkiye’de yapılacak Suriye’nin Dostları toplantısında gündeme getireceğini de açıkladı. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton katılacak.

Öteyandan BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan Moskova’da Rusya’yı Suriye’de ateş-kes ve diyalog çağrılarını desteklemeye ikna için çalışıyor.

Rusya ve Çin, daha önce Güvenlik Konseyinde içişlerine müdahele olduğunu öne sürerek Suriye’ye karşı önlem alınmasını veto etti. Ancak iki ülke geçen hafta Annan’ın barış planını destekleyen Konsey bildirisini kabul etti.

Rusya Suriye hükümetini, zor durumdaki sivil halka yardım için yabancı insani yardım görevlilerine izin vermeye de çağırıyor.

Bu arada merkezi New York’taki İnsan Hakları Gözlem örgütü Suriye ordusunu çocuklar ve yaşlılar dahil sivillleri isyancıların saldırılarına karşı canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı.

Örgüt raporunu İdlib ilindeki kasaba ve köylerde tankların önünde yürümeye zorlanan bazı kişilerle yaptığı görüşmelere dayandırdı.

İnsan Hakları Gözlem canlı kalkan kullanmayı “iğrenç” olarak tanımladı ve Suriye ordusundan bu uygulamayı hemen durdurmasını istedi.

BM, Suriye’de geçen yıl barışçı gösterilerle başlayan sonra silahlı çatışmaya dönüşen ayaklanmada en az 8 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG