Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilerin Sorunları Sürüyor


Birleşmiş Milletler, son bir ayda Suriye’yi terk eden sığınmacı sayısının günde birkaç yüzden birkaç bine tırmandığını bildiriyor. Eğer bu durum devam ederse, yıl sonuna kadar ülkeyi terk eden sığınmacı sayısı 700 bine yükselecek. Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb, Halep’in 60 kilometre kuzeyindeki Bab el Selama’dan bildiriyor.

Bab el Selama kampı Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bir yerde kurulu. Son bir ayda burada Türkiye’ye giriş için bekleyenlerin sayısı birkaç yüzden 6 bine çıktı.

Türkiye’de halen yüz bin sığınmacı var ve yeni kampların inşası devam ediyor. Ancak gittikçe ağırlaşan çatışmalardan kaçanların sayısı artarsa Türkiye bu kadar sığınmacıyla başa çıkamayabilir.

65 yaşındaki Ümmü Ömer, Halep’ten buraya 50 kişilik ailesiyle altı hafta önce gelmiş. Durumun dayanılmaz hale geldiğini söylüyor: “Çok sayıda dostumuz silahlı saldırılar ve topçu ateşi sonucu yaralandı. Can korkusundan evden dışarı çıkamaz olduk.”

Türk yetkililer kendi kamplarında yer açılıncaya kadar sığınmacı akışını engelliyor. Yetkililere göre sınırdan her gün birkaç yüz kişi alınıyor. Çoğu 40 gün boyunca Suriye’deki kamplarda bekletiliyor.

Suriye tarafındaki bu kamptan içeri alınan sığınmacıların yerini hızla iç bölgelerden gelen yenileri dolduruyor. Çoğunlukla gelenlerin sayısı çok fazla olduğundan geri gönderiliyorlar.

Ebu Mustafa, Suriye’nin kuzeyindeki Azaz’da yaşayan bir ressam. Mustafa, “Durum çok kötü. Temiz suyumuz yok. Yiyecek yok. Çadırlar rüzgara dayanmıyor. Kışın bastırmasından korkuyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Suriyeli ve Türk yardım görevlileri, hava saldırısı korkusu altında yaşayan bu kişilere su, gıda ve barınak sağlamak için canla başla çalışıyor. Geçen hafta bu kampın birkaç yüz metre ötesine bir top mermisi düştü.

Suriyeliler en azından kamp çevrelerinde uçuşa yasak bölge uygulanmasını istiyor. Ama bu yönde alınmış bir karar yok. Bu arada şiddetten kaçan binlerce Suriyelinin kaçış çabası sürüyor.

Suriyeli Mültecilerin Sorunları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG