Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilerin Eğitim Dramı


Five Syrian babies, three of them triplets (L to C), lie in blankets among their relatives as they arrive with other refugees and migrants aboard the passenger ferries Blue Star Patmos and Eleftherios Venizelos from the islands of Lesbos and Chios at the
Five Syrian babies, three of them triplets (L to C), lie in blankets among their relatives as they arrive with other refugees and migrants aboard the passenger ferries Blue Star Patmos and Eleftherios Venizelos from the islands of Lesbos and Chios at the

Suriye’de yıllardır süren iç savaş ve sonrasında ortaya çıkan mülteci krizi, en fazla eğitim yaşındaki çocuk ve gençleri vurdu. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) yayınladığı son raporda, Yunanistan’da bulunan mültecilerle ilgili son verileri yayımladı.

UNHCR uzmanları Yunanistan’da bulunan 1245 mülteci ile yüz yüze konuşarak kapsamlı bir rapor hazırladı. 2015 yılının Nisan ve Eylül ayları arasındaki dönemi kapsayan raporda, sadece bu dönem içinde Yunanistan’da bulunan mültecilerin sayısının 800 bine ulaştığı belirtildi. Araştırmada Yunanistan’da bulunan mültecilerin yüzde 87’sinin Türkiye üzerinden deniz yoluyla geldiği belirlendi.

Yunanistan’da bulunan Suriyeli mültecilerin yüzde 86’sının orta öğretim veya üniversite öğrenimi gördüğü açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre mültecilerin ülkelerinden ayrılmalarının temel sebeplerinden birinin de çocuklarının Suriye’de yarım kalan eğitimleri olduğu görüldü. Araştırmacılar, Yunanistan’da bulunan mültecilerin profilini yüksek iş vasıflı ve eğitim düzeyi yüksek olarak değerlendiler.

“Çocuklarımızın eğitimi yarım kaldı”

Araştırma’ da bir başka dikkat çeken unsur da Suriyeli mültecilerin yasal hiç bir belgeye sahip olmamaları. Mültecilerin sadece yüzde 13’ü, bir ülkeye giriş veya transit geçiş yapabilmek için gerekli evraklara sahip. Mülteciler, ‘Neden ülkenizi terk ettiniz?’ sorusunun yanıtı ise şöyle veriyorlar; ‘İş imkanları kalmadı, maddi sıkıntılar yaşamaya başladık. Can güvenliği endişemiz başladı. Çocuklarımızın eğitimleri yarım kaldı, onlara daha iyi bir gelecek verebilmek adına yaşadığımız yerleri terk edip başka ülkelere sığınmaktan başka çaremiz kalmadı.’

Mültecilerin çoğunluğu öğrenci

Suriyeli mültecilerin ‘ne iş yapıyorsunuz’ sorusuna verdiği en fazla cevap ‘öğrenciyim’ oldu ve mültecilerin yüzde 16’sının öğrenci olduğu belirlendi. Suriyeli mültecilerin iş profili de şöyle açıklandı; “yüzde 9’u işadamı, tüccar, yüzde 8’i özel sektör çalışanı, yüzde 7’si marangoz, elektrikçi, tesisatçı vasıflı usta, yüzde 5’i mühendis, mimar, yüzde 5’i öğretmen, yüzde 4’ü doktor veya eczacı, yüzde 4’ü işçi, yüzde 4’ü ev hanımı ve diğerleri de çeşitli iş ve meslek gurupları çalışanı.”

En çok Almanya’ya gitmek istiyorlar

Savaşın yaralarını taşıyan mültecilerin beşte birinin halen Suriye'de kayıp olan ve nerede olduğundan haber alamadıkları en az bir aile üyesi bulunuyor. Mültecilerin yüzde 20’ si, araştırmacılara Suriye’de işkence gördüklerini söyledi. Birçok mültecinin Suriye’yi 2015 yılında terk ettiği ve bu oranın yüzde 63’ü bulduğu ortaya çıktı. Bundan sonra hayatlarından beklentilerinin ne olduğu yönünde ki bir soruyu da, mültecilerin çoğunluğu, “Avrupa Birliği ülkelerine siyasi sığınma talebinde bulunmak“ diye yanıtladı. Mültecilerin çoğunluğunun en fazla gitmek istediği ülke ise Almanya. Ufak bir grup da İsveç’e gitmek istiyor. Mülteciler Yunanistan’a gelmeden diğer bir ülkede bir süre yaşamışlar bu oran yüzde 37 olarak açıklanıyor. Yapılan araştırma Yunanistan’da bulunan Suriyeli mültecilerin yüzde 50’sinin bekar ve yüzde 78’inin de 35 yaşın altında olduğu belirtildi.

Çoğunluk Arap kökenli

Raporda Suriyeli mültecilerin etnik profilleri de araştırıldı. Araştırmaya katılan Suriyeli mültecilerin çoğunluğunu yüzde 86 oranıyla Sünni Araplar oluşturuyor. Kürt kökenli olanların oranı ise yüzde 12. Türkmen, Ermeni ve diğer etnik grupların oranı sadece yüzde 2.

Suriyeli mültecilere inandıkları din ve mezhepleri sorulduğunda, çoğunluğu yüzde 85 oranıyla kendini Sünni Arap olarak ifade ediyor. ‘Hristiyanım’ diyenlerin oranı ise yüzde 6 oranında. Alevi, Yezidi, Dürzi olanların oranları ise yüzde 5. Dini inançlarını ve mezheplerini açıklamak istemeyenlerin oranı da yüzde 4.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG