Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilere Yönelik Saldırılar Artıyor


Başbakan Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki Suriyeli sayısı 1,7 milyonu aştı. Türkiye’deki Suriyeli varlığındaki artış, özellikle yoksul mahallelerde gerilimleri de beraberinde getiriyor. İnsan hakları uzmanı Murat Çekiç’e göre, gerilimin tırmanmasının nedeni sosyal entegrasyon politikaları eksikliği.

Beşinci yılına giren Suriye iç savaşı, 12 milyon Suriyeli’yi mülteci haline getirdi. Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısı ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Antalya’da toplanan NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi’ndeki bilgiye göre 1,7 milyonu aştı. Başbakan Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Türkiye ülkesinde misafir ettiği Suriyeliler için beş yılda 5,6 milyar dolar kaynak aktarırken uluslararası camiadan sadece 356 milyon dolar tutarında katkı sağlandı.

İstanbul'da bir üstgeçitte dilenen bir Suriyeli kadın
İstanbul'da bir üstgeçitte dilenen bir Suriyeli kadın

İstanbul’daki Suriyeli nüfusu 500 bine dayandı

Türkiye’de en fazla sığınmacıyı ev sahipliği yapan iki kent, Gaziantep ve İstanbul olarak gösteriliyor. İçişleri Bakanlığı, İstanbul’daki Suriyeliler hakkındaki resmi rakamı 2014 Ağustos ayında açıkladı. O zaman 330 bin olan İstanbul’daki Suriyeli varlığı dokuz ay sonra en az 500 bin olarak tahmin ediliyor.

Çoğunluğu yoksul olan Suriyeli sığınmacılar, İstanbul’da daha çok Esenler, Şirinevler, Başakşehir, Küçükçekmece gibi kentin uzak ilçeleri veya semtlerinde ikamet ediyor. Son on ayda Suriyeliler ile bu semtlerde yaşayan mahalleli arasında birkaç gerilim yaşandı. En son geçtiğimiz hafta sonu Başakşehir ilçesinin Güvercintepe semtinde çıkan kavgada bazı Suriyeliler’in ev ve dükkanları yakıldı.

İncirli’deki metrobüs üst geçidinde rastladığım Suriyelilerden Ayşe, Halep’ten geldiğini söylüyor. Bir yıl kadar Gaziantep’te yaşadıktan sonra beş aydır Şirinevler’de tek göz bir odada eşi ve iki çocuğuyla hayata tutunmaya çalışıyor
İncirli’deki metrobüs üst geçidinde rastladığım Suriyelilerden Ayşe, Halep’ten geldiğini söylüyor. Bir yıl kadar Gaziantep’te yaşadıktan sonra beş aydır Şirinevler’de tek göz bir odada eşi ve iki çocuğuyla hayata tutunmaya çalışıyor

Murat Çekiç: ‘Gerilim yalnız İstanbul’da değil birçok Anadolu kentinde de yaşanıyor’

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Uluslararası Af Örgütü eski Türkiye Direktörü ve insan hakları uzmanı Murat Çekiç, öncelikle bu gerilimin yalnız İstanbul’la sınırlı olmadığına dikkat çekiyor:

“Kayseri’de gerilim oluyor. Kilis, Nazilli ve Gaziantep’te de çok sayıda tartışma, kavga meydana geldi. Bu gerilim Anadolu’da olunca medyada fazla yer bulmuyor Aslında Karadeniz dışında Türkiye’nin neredeyse her yerinde Suriyeli var. Mültecilerini takip edenler bundan haberdar. Şunu net söyleyebilirim her yerde mülteci var, her yerde gerilim var.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG