Erişilebilirlik

Suriyeli Mültecilere Çalışma İzni Geliyor


Syrian Refugee Work Permits
Syrian Refugee Work Permits

Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesine ilişkin çalışma Bakanlar Kurulu’na sunulurken, hükümet bu yolla Avrupa’ya kaçak girişleri engellemeyi umuyor

Türkiye, Avrupa’ya geçişleri engellemek amacıyla Suriyeli mültecilere çalışma izni vermeye hazırlanıyor. Konuyla ilgili çalışma Bakanlar Kurulu’na sunulurken, AB Bakanı Volkan Bozkır, 2015 senesinde 150 binden fazla kişinin ülkeden izinsiz göç etmeye çalışırken yakalandığını açıkladı

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, geçen hafta AB’nin, Türkiye’nin mültecilerin Ege’yi geçerek Yunanistan’a ulaşmalarını engelleme çalışmalarının yetersizliği konusundaki memnuniyetsizliğini dile getirmişti.

AB Bakanı Volkan Bozkır, gazetecilere yasadışı göçü, Türkiye’deki Suriyeliler’e çalışma izni vererek azaltmaya çalıştıklarını söyledi.

Hükümet bir süredir bu fikri gündeme getirse de pek çok kişi buna Türkler’in işlerini kaybetmelerine neden olabileceği endişesiyle karşı çıkıyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci krizinin yaşandığı dünyada, bu mültecilere en fazla ev sahipliği yapan ülke Türkiye. Suriye’de savaş 6’ıncı yılına girerken, 2,2 milyon Suriyeli’den fazlası Türkiye’ye sığındı. Türkiye ayrıca 200 bin Iraklı mülteciyi de ağırlıyor. Bunun dışında Avrupa’ya geçmek isteyen çok sayıda İranlı, Afgan ve Afrikalı göçmen de Türkiye’de yaşıyor.

Türkiye, Kasım ayında mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemek için AB ile anlaşma imzaladı. AB, Türkiye’ye anlaşma karşılığında 3,3 milyar dolar para yardımının yanı sıra vize kolaylığı sağlama ve AB üyeliği müzakerelerine yeniden başlama sözü verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG