Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Kara Kışla Mücadele Ediyor


Suriyeli Mülteciler Kara Kışla Mücadele Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
Suriye’deki yardım kuruluşlarına göre, iç savaş yüzünden evlerini terk edenlerin sayısı artıyor. Yaklaşık 700,000 mülteci komşu ülkelere sığınmış durumda. İki milyon kadar Suriyeli’nin de yaşam koşullarının çok zorlaştığı ve umutsuzluğun hakim olduğu ülke içinde yer değiştirdiği tahmin ediliyor.

10,000’den fazla Suriyeli kamptaki çadırlarda zor kış şartlarıyla mücadele ediyor. Suriye ordusunun bombardımanı yüzünden kampın nüfusu son üç ayda ikiye katlanmış.

Bu kişilerin çoğu Türkiye’ye sığınmak için bekliyor. Türkiye’de şu anda 200,000 kadar Suriyeli mülteci barınıyor. Türk hükümeti belli aralıklarla yeni mülteci girişine izin veriyor.

Bir ay önce dokuz çocuğuyla birlikte Azaz kentinden kaçan Um Ahmed, kampta hayatın zor olduğunu söylüyor: “Açlık çekiyoruz. Ekmek yok. Yapılan yardımlar bize ulaşmıyor. Tıbbi yardım yok, temizlik yok, hiçbir şey yok” diyor.

Bir Türk yardım grubu yemek dağıtıyor ama kampta yaşayanlara göre, yardım yeterli değil. Birçok mülteci yiyecek, su ve temizlik malzemesi sıkıntısı çekiyor. İlaç da zor bulunuyor.

Geceleri hava aşırı soğuyor. Bazı mültecilerin sobası var ama birçoğunun yok. Odun olmadığı için çöp yakıyorlar. Yayılan duman kamp sakinlerinin sağlığını tehdit ediyor.

Tüccar Muhammet Rami, dört ay önce Halep’ten kaçmış. Günde yedi dolar karşılığında kampta hendek kazıyor: “Yağmur sularını boşaltmaya çalışıyoruz. Ortalık göle dönmüştü. Çamur da büyük bir sorun.”

Atmat Hatip, 10 kişilik ailesinin barınacağı bir çadır kurmadan önce bu kampta yedi ay yaşamış. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la Özgür Suriye Ordusu arasındaki savaşın uzun süreceğini, ölümlerin de devam edeceğini düşünüyor. Birleşmiş Milletler’e göre, iki yıldır süren iç savaşta yaklaşık 70,000 kişi öldü.

Atmat Hatip, “Beşar Esat devrilir devrilmez, herkes evine dönecek. Ama o zamana kadar kimse bir yere gitmiyor,” diyor.

Savaş şiddetlendikçe mülteci kamplarına sığınan Suriyeli sayısının artması kaçınılmaz.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG