Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Konferansında Somut Sonuç Yok


Berlin'de düzenlenen Suriyeli mültecilere yardım konferansı
Berlin'de düzenlenen Suriyeli mültecilere yardım konferansı

Berlin'de 40 ülkeden temsilcilerin katıldığı konferansta konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için 4 milyar dolar harcadığını ancak sadece 250 milyon dolar yardım aldığını söyledi

Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen uluslararası konferans Suriye’deki içsavaşla birlikte son üç yılda yaşanan mülteci dramını ve komşu ülkelere sığınan milyonlarca insana yardım çalışmalarının durumunu ele aldı.

Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in daveti üzerine düzenlenen konferansa 40 ülkeden üst düzey yetkililer ve uluslararası yardım kuruluşlarının temsilcileri katıldı. BM verilerine göre bugüne kadar 1 milyon 65 bin 902 Suriyelinin sığındığı Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru temsil etti.

Toplantıyı bir konuşmayla açan Frank-Walter Steinmeier, Suriye'yi terk edenlerin sayısı 3,2 milyonu olduğunu ve dünyanın İkinci Dünya Savaşı sonrasında en büyük mülteci krizlerinden biri ile karşı karşıya bulunduğunu söylerken, Suriye'den kaçan insanlara koruma ve barınma sağlayan Lübnan, Ürdün ve Türkiye'nin ne gibi özverilerde bulunduklarını kendi gözleriyle gördüğünü ifade etti.

Suriye'deki savaşın süreceğinin ve daha fazla insanın kaçacağının anlaşıldığını savunan Steinmeier, uluslararası toplumun sığınmacıları kabul eden ülkelerle dayanışma göstermesinin şart olduğunu belirtti.

Steinmeier özellikle 1 milyon 140 bin mülteci alan Lübnan’ın ekonomik gücünü ve nüfus yapısını zorlayan bir durumla yalnız bırakıldığını, ülkenin sosyal istikrar ve güvenliğin tehdit altında olduğunu ve alt yapısı ile eğitim sistemin iflas noktasına geldiğini açıkladı.

Steinmeier sığınmacılara yardım için uzun dönemli işbirliği zemininin oluşmasının şart olduğunu ifade etti. Lübnan Başbakanı Temmam Selam ise BM ve AB’den başta Almanya olmak üzere refah düzeyi yüksek zengin ülkelerin yardım amacıyla daha fazla para aktarmalarını istedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ise uluslararası toplumu sığınmacılara kapılarını açan ülkeleri sorunlarıyla yalnız bırakmakla eleştirdi. Koru Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için şimdiye kadar dört milyar dolar harcadığını, ancak sadece 250 milyon dolar yardım aldığını belirtti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Türkiye’nin birkaç hafta içinde kabullendiği sığınmacı sayısının AB ülkelerinin üç yılda aldığından fazla olduğunu hatırlatarak, bu bağlamda oluşan yükün daha adil paylaşılmasını talep etti.

Bölgede yardım hizmetleri sunan 50 uluslararası kuruluş da bir gün önce yayınlanan bir ortak açıklamada, yardım çalışmalarına daha fazla mali destek istemişti.

Düzenlenen konferansın sonunda katılımcılar ortak bir deklerasyonla sığınmacılar için ‘uzun dönemli destek’ ve geleceğe dönük işbirliği kararı aldılar. Ancak bunun somut mali yardım olarak ne anlama geleceği konusunda ise net bir açıklama yapılmadı.

Suriyeli Mülteciler Konferansı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG