Erişilebilirlik

100 Suriyeli Mülteci İngiltere'de


İngiltere’nin yıl sonuna kadar kabul edeceğini açıkladığı bin Suriyeli mülteciden 100’ü Glasgow kentine yerleştiriliyor. İngiltere Suriyeli sığınmacı alma programını Birleşmiş Milletler aracılığıyla yürütüyor

İngiliz hükümetinin 2015 sonuna kadar ülkeye almayı planladığı 1000 Suriyeli sığınmacının 100'ü İskoçya'nın Glasgow kentine geldi.

İngiltere hükümeti tarafından kiralanan ve Suriyeli mültecileri taşıyan ilk uçak, Ürdün'ün başkenti Amman’dan kalktıktan sonra Lübnan'ın başkenti Beyrut’a uğradı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yürütülen "korunmasız kişileri yeniden yerleştirme" programı kapsamında ülkeye giriş yapan Suriyeli sığınmacıların çoğunluğunu aileler oluşturuyor. Aralarında ruhsal ve fiziksel sağlık sorunluları yaşayanların da bulunduğu ilk mülteci grubunu İskoç yetkililer karşıladı.

İskoçya'dan merhaba

İskoçya bölgesel hükümetinin Avrupa ve Uluslararası Kalkınmadan Sorumlu Bakanı Hamza Yusuf, yaptığı açıklamada İskoçya için gurur verici bir gün yaşandığını belirterek şöyle konuştu:

"İskoç halkı adına bugün güzel ülkemize gelen sığınmacıları en sıcak dileklerimle ve memnunlukla karşılıyorum. Onlara buradaki yeni hayatlarına başlarken en iyi dileklerimi iletiyorum."

Yeni bir hayat şansı

İngiltere'nin Suriyeli Sığınmacılardan Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Richard Harrington, korumasız kişileri yeniden yerleştirme programı ve hükümetin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yerel yönetimler arasındaki işbirliği sonucunda ilk Suriyeli sığınmacı grubunun ülkeye giriş yaptığını belirtti. Harrington, "Bu savunmasız insanlar artık hayatlarını güvenli bir ortamda, toplumun desteğiyle yeniden kurma şansına sahip. Önümüzdeki haftalarda bölgedeki kargaşa, savaş ve zulüm nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan yüzlerce sığınmacıya daha imkan sağlayacağız" dedi.

5 yıllık plan

İki aşamalı güvenlik sisteminden geçirilerek ülkeye kabul edilen mültecilere İngiltere'de 45'ten fazla yerel belediye destek veriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yürütülen program kapsamında ülkeye giriş yapan Suriyeli sığınmacıların İngiltere'ye gelmeden önce gerekli tüm işlemlerinin tamamlandığı, gelen sığınmacıların ülkeye giriş yaptıkları andan itibaren sağlık, eğitim, sığınma ve çalışma konularında her türlü destekten yararlanabileceği oturma iznine sahip oldukları belirtildi.

Ayda 400 kişi

İngiltere, önümüzdeki 5 yılı kapsayacak süreçte savaş yorgunu ülkelerden kaçan 20 bin kişiyi kabul edecek. Hükümet, bunun için gerekli altyapı çalışmalarını yürütürken hedeflenen sayıya ulaşılması için her ay yaklaşık 400 mülteci kabul etmeye hazırlanıyor.

İngiltere, ilk 12 ay boyunca mültecilerin masraflarını karşılayacak; ancak, 12 aydan sonra ortaya çıkacak olan giderlerin tamamının veya bir kısmının hükümet tarafından karşılanıp karşılanmayacağı henüz açıklık kazanmış değil.

İngiliz vatandaşlığına geçiş

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın mülteci kabul planı çerçevesinde, ülkeye gelecek Suriyeli sığınmacıların, insan hakları kapsamında, çalışma, sosyal güvenlik ve ailelerin birleştirilmesi ihtiyaçları dikkate alınacak. Londra hükümeti, beş yıl sonunda ülkeye yerleşen mültecilerin İngiltere vatandaşlığına geçişlerinin sağlanmasının temel alındığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG