Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciden İstanbul'da Restoran Zinciri


Suriyeli Mülteciden İstanbul'da Restoran Zinciri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan binlerce Suriyeli mülteciden biri olan Muhammed Nizar Bitar’ın hayatı diğerlerlerinden çok farklı. Nizar, bir restoranla başladığı ticaret hayatında çok başarılı bir noktaya gelmeyi başardı.

Şam’da mozaik imalatı yapan Muhammed Nizar, ülkesinde yaşanan savaş nedeniyle, dört yıl önce Türkiye’ye göç etme kararı verdiğini söylüyor. Eşi ve çocuklarıyla sıfırdan bir hayat kurmak için İstanbul’a gelen Bitar, şu an beşincisini Taksim’de açtığı restoranlar zincirinin sahibi.

Kendisi gibi Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan akrabalarına ve birçok Suriyeli mülteciye iş imkanı sunan Muhammed, yalnız başladığı ticaret hayatına Suudi Arabistanlı, Yeni Zelandalı, Katarlı ve Türk ortaklarla birlikte devam ettiğini anlatıyor.

Türkiye’de sadece bir mülteci olarak bulunmadığını, insanlara iş imkanı sunduğunu ifade eden Bitar, Türklerin de ortaklık teklif ettiklerini ve kendi açtığı restoranın iki şubesini de Türklerin işlettiğini sözlerine ekliyor.

Müşterilerini sadece Suriyelilerin oluşturmadığını söyleyen Muhammed Nizar, Şam mutfağını Türk damak zevkine uyarlayarak Türklere de hitap ettiklerini belirtiyor.

Türkiye’de olduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Muhammed, Türk kültürünün kendi kültürlerine yakın olduğunu, bu yüzden burada çok yabancılık çekmediklerini belirtiyor.

Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan göçmenlerin, Türkiye’de kalmalarının isteyen Muhammed Nizar Bitar, Avrupa’ya gidebilmek için her yolu deneyen hatta bu yolda ölen mülteciler için çok üzüldüğünü ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG