Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler Omuzdan Atılan Füze Peşinde


Amerika'nın 1980'li yıllarda Sovyet işgali altındaki Afgan mücahitlere sağladığı omuzdan atılabilen stinger füzeleri
Amerika'nın 1980'li yıllarda Sovyet işgali altındaki Afgan mücahitlere sağladığı omuzdan atılabilen stinger füzeleri

Rusya’nın hava saldırıları çok yakında muhalifleri omuzdan atılan uçaksavar füzeleri elde etmeye itebilir. Amerika bugüne kadar MANPAD olarak bilinen bu silahları muhaliflere vermeyi reddetti.

Amerika’nın omuzdan atılan, karadan havaya füzeleri muhalif gruplara vermemesinin çeşitli nedenleri var. Amerikalılar bu silahların yanlış kişilere ulaşmasından çekiniyor. İkinci olarak bu silahların Rus uçaklarına karşı kullanılması Amerika’nın Rusya’yla daha doğrudan bir temsili savaşa girmesi anlamına gelebilir. Ancak bazı yetkililer, Washington’un bir süre sonra bu riski alabileceğini düşünüyor.

Muhalif gruplara henüz MANPAD sağlandığına dair bir işaret olmadığını söyleyen, ismini vermek istemeyen bir uzman, buna rağmen her askeri eylemin kendi karşılığını yarattığını da ekliyor.

Suriyeli muhalifler senelerdir gelişmiş silahlara ulaşmayı istiyor. Önceleri Suriye hava kuvvetleri ile karşı karşıya kalan muhalifler şimdi de Rus bombardımanına uğruyor. 2013’te birkaç MANPAD cephelerde görülmüş ve bu silahları sağlayanın Katar olduğu düşünülmüştü. Doha ise bu iddiaları reddetmişti.

Diğer taraftan Çin malı MANPAD’lerin bir süredir kara borsa üzerinden Suriye’ye ulaştığına dair söylentiler var. Ancak askeri ve istihbarat yetkilileri bu silahların geniş çapta kullanıldığını düşünmüyor.

Amerikalı yetkililer endişeli. Suriyeli muhalifler açısından bakıldığında bu silahlar hükümetin tek avantajı olan hava üstünlüğünün son bulması anlamına gelebilir.

İsmini vermek istemeyen bir Amerikalı istihbarat çalışanı, muhaliflere güdümlü füze verilmesiyle ilgili söylentilerin, Rus eylemlerine karşı konulmasını isteyen muhaliflerin ve onların destekçilerinin niyetini ortaya koyduğunu söylüyor.

Yetkili ayrıca bu söylentilerin Putin’in politikasının durumu daha kötü hale getirdiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtiyor. Yetkiliye göre birçok farklı terör örgütünün var olduğu bu bölgede MANPAD’lerin yayılması son derece tehlikeli bir durum.

Diğer yandan da muhaliflerin bu silahları etkili bir şekilde kullanabileceğine dair şüpheler var.

Başka bir Amerikalı yetkili hedef belirlemenin zorluğuna dikkat çekiyor ve “muhalifler bir Rus uçağını hedef aldıklarından emin olabilecek mi” diye soruyor.

Bazı Suriyeli komutanlar ülke dışında yaşayan varlıklı Suriyeliler’in desteğiyle karaborsadan MANPAD temin etmeye çalıştıklarını doğruluyor. Ceyşul Mücahidin’e bağlı Festakım Kema Umirte’nin bu silahları alıp almadığı sorulduğunda örgüt sözcüsü Zekeriya Melahefçi, “Elbette” diyor.

Melahefçi, Türkiye’deki Askeri Operasyon Üssü’ndaki Arap ve Batılı istihbarat yetkilililerinin tanksavar TOW füzeleri kadar MANPAD’lerin öneminden de bahsettiklerini ancak henüz bu silahların kendilerine verilmediğini söylüyor.

Laik Ahfat Ömer Taburu komutanı Abdül Rahman, birkaç kez MANPAD almaya çalıştıklarını, hatta Türkiye’de mafyayla görüştüklerini söylüyor. Ancak örgüt, Türkler’in kendilerini dolandırmaya çalıştığını ve bu silahlara sahip olmadığını anladığında pazarlığa son vermiş.

Abdül Rahman, Katar ya da Suudi Arabistan’ın bu silahların kendilerine sevkiyatı konusunda karar almasını umduklarını ancak bu ülkelerin henüz Amerika’ya karşı gelmeye hazır olmadığını söylüyor. Komutan, bu silahlara erişmek için her şeyi denediklerini, zor durumda olduklarını ancak henüz bir sonuca ulaşamadıklarını söylüyor.

Örgütler bu silahları elde etmek için Pakistanlı yetkililere de ulaşmış. Pakistanlılar kendilerine bu konuyu değerlendireceklerini söylese de tekrar iletişime geçen olmamış. Örgütler yurtdışından kendi ellerindeki eski ve kullanışsız füzeleri modifiye edecek mühendis getirmeyi de denemiş. Ancak, henüz savaş bölgesine gelmeyi göze alacak kimseyi bulamamışlar.

Bu ay içinde Amerika’nın Sesi’yle konuşan Özgür Suriye Ordusu komutanı Selim İdris, MANPAD’lerin savaşın yönünde büyük değişiklik yaratacağını söyledi ve son dört yıldır Batılı ve Körfez ülkelerini bu silahları sağlamaları için ikna etmeye çalışsa da, bu ülkelerin silahların cihatçıların eline geçmesinden korktuğunu ifade etmişti. İdris, Rus saldırıları başladığından bu yana bu taleplerini yenilediğini ancak koalisyonun fikir değiştirmesini beklemediğini belirtmişti.

Muhalif komutanlardan biri, kara borsadan silah elde etmeyi başarsalar bile bu silahların kendilerine ulaşacağından emin değil. Komutan Türkiye’nin bu silahların geçişine izin vermeyebileceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG