Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler İstanbul’da Toplandı


Suriye Ulusal Koalisyonu, İstanbul, 18 Mart 2013.
Suriye Ulusal Koalisyonu, İstanbul, 18 Mart 2013.

İki günlük toplantının Salı günkü bölümünde 12 aday arasından başbakan seçilmesi planlanıyor

Suriye Ulusal Koalisyonu, isyancıların elinde bulunan bölgelerin yönetimini üstlenmek için başbakan seçmek üzere İstanbul’da toplandı. 12 adayın bulunduğu seçimde oylamanın Salı günü yapılması bekleniyor. Daha önce başbakan seçimine ilişkin girişimler sonuçsuz kalmıştı.

Koalisyon, hükümet kurulmasının, isyancıların elindeki bölgeleri istikrara kavuşturmasını umuyor. Koalisyon lideri George Sabra, İstanbul’da yaptığı açıklamada, başbakanın seçilmesinin Suriye’deki kriz nedeniyle evlerini terketmek zorunda kalanlara da yardım edeceğini bildirdi.

Sabra, “Hükümetin istikrarlı bir ortamda oluşturulmasının zamanı geldi. Suriye’de özgürlüğüne kavuşmuş bölgelerin ve komşu ülkelerdeki mülteci kamplarının yönetimi için bir hükümete ihtiyaç var,” şeklinde konuştu.

Muhalefetteki bazı kişiler başbakan seçimine karşı çıkıyor ve bunun yerine Ulusal Koalisyon’un isyancıların faaliyetlerini denetlemek için bir yürütme organı kurmasını ya da Suriye hükümetinden üyelerin de yer alacağı bir geçici hükümet kurulmasını savunuyor.

Aralarında Türkiye, Amerika, İngiltere ve Fransa’nın da bulunduğu yüzden fazla ülke, muhalefetteki koalisyonu Suriye halkının yasal temsilcisi olarak tanımış bulunuyor.

Muhalefetin başbakan adayları arasında iktisatçı Usame Kadi, işadamı Gassan Hitto ve Suriye eski Tarım Bakanı Esat Aşık Mustafa bulunuyor.

Usame Kadi, merkezi Washington’da bulunan araştırma grubu Suriye Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin kurucusu. Gassan Hitto ise Amerika’nın Texas eyaletinde iletişim sektöründe yöneticilik yapmış bir isim.

Esat Aşık Mustafa, muhalefete geçmeden önce Hafız Esat döneminde bakanlık yapmış tek aday.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG