Erişilebilirlik

Suriyeli Muhalifler Birleşik Cephe Kurdu


Suriyeli Muhalifler Birleşik Cephe Kurdu
Suriyeli Muhalifler Birleşik Cephe Kurdu

Suriyeli muhalefet grupları, Beşar Esad yönetimine karşı bir ulusal konsey kurma kararı aldıklarını açıkladı.

Açıklama, hükümet karşıtı grupların İstanbul’da düzenledikleri toplantının sonunda muhalif liderlerden Burhan Galiyun tarafından yapıldı.

Burhan Galiyun, konseyin Esad yönetimini barışçı yoldan devirme mücadelesi veren Suriye içindeki ve dışındaki tüm muhalif grupları bir birleşik cephede toplayacağını belirtti.

Galiyun, Suriye’ye yabancı müdahaleyi reddetti, ancak Şam hükümetinin savaş açtığı sivil halk için uluslararası koruma çağrısında bulundu.

Suriye muhalefetinde birçok ideolojiden değişik gruplar bulunuyor. Bunlar arasında demokrasi yanlısı Şam Deklarasyonu, yasaklı Müslüman Kardeşler örgütü, çeşitli Hristiyan ve Kürt gruplar ve sokak gösterilerini düzenleyen Yerel Koordinasyon Komiteleri gibi örgütler yer alıyor.

Suriye devlet haber ajansı, ülkenin kuzeybatısında tanınmış bir Sünni din adamının 21 yaşındaki oğlunun öldürüldüğünü açıkladı. Büyük Müftü Ahmed Bedreddin el Hassun, Esad yönetiminin önemli destekçilerinden biri ve Suriye’deki ayaklanmaların dış mihraklar tarafından kışkırtıldığını dile getiren bir lider.

Öte yandan Suriye’nin Rastan kentinde isyancı askerlerle hükümet birlikleri arasında günlerdir süren çatışmalardan sonra durumun sakin olduğu bildiriliyor.

Tank ve helikopterlerle desteklenen hükümet birlikleri Şam’ın 180 kilometre kuzeyindeki kentin kontrolünü Cumartesi günü yeniden ele geçirmişti.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Suriye’de ayaklanma ve gösteriler en az 2 bin 700 kişinin hayatına mal oldu. Şam hükümeti ayaklanmalardan hayali militan ve “silahlı terörist grupları” sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG