Erişilebilirlik

Suriyeli Kürtler Irak Sınırının Açılmasını İstiyor


Yarubiye sınır kapısı Ekim ayından bu yana Suriyeli Kürt milislerin elinde. Sınır kapısını El Kaide’ye bağlı milislerden alan PYD’liler bugünlerde Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin sınır ticaretini ve yardımı başlatmasını bekliyor. Türkiye ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile Suriye arasındaki diğer sınır kapıları ise kapalı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani arasında Irak’ın Kürt bölgesinde çıkan petrol gelirinin paylaşılmasıyla ilgili gerginlik de devam ediyor. Barzani Başbakan Erdoğan’ın Suriyeli Kürtler’e uyguladığı ambargoya uyma kararı aldı. Türkiye Suriyeli Kürtler’in ülkenin kuzeydoğusunda özerk bölge kurma kararına karşı çıkıyor. Yıllardır PKK ile mücadele eden Türkiye, Suriye’nin sınır ötesinden gelen saldırılar için bir merkez haline gelmesinden kaygı duyuyor.

Ancak hem Türkiye hem de Irak’la olan sınır kapılarının kapatılması, Suriyeli Kürtler’i zor durumda bıraktı. Amerika’nın Sesi’yle konuşan Kovan isimli bir eylemci bölge halkının ellerinde kalanlarla yetinmek zorunda kaldığını ve bölgede malların fiyatlarının tırmandığını söyledi.

Son aylarda cihat yanlısı İslamcıları birçok kilit bölgeden atan Suriyeli Kürtler, bölgede minik bir devlet kurmaya çalışıyor. Bölgenin en önemli partisi PYD seçim yapmayı ve bölgede geçici bir hükümet kurmayı planlıyor.

PYD’nin özerk yönetim açıklamasından bu yana Türkiye, Suriye sınırındaki kontrolları sıkılaştırdı. Bu da yasadışı sınır geçişlerini daha tehlikeli hale getiriyor. Geçen ay Türkiye’ye geçmeye çalışan 3 Suriyeli Kürt, Türk sınır güvenliği tarafından öldürüldü. Türkiye ölenlerin kaçakçı olduğunu açıkladı.

Emir Ahmet Abdullah ve kardeşi Yasir bu ölenlerin ikisiydi. Kuzenleri Ali Abdullah onların kaçakçı olmadığını, Türkiye’de restoranlarda çalıştıklarını söylüyor. Suriye Kürt bölgesinde iş olmadığını söyleyen Ali Abdullah, kuzenlerinin bu nedenle Türkiye’ye gittiğini, ailelerini ziyaret için Suriye’ye döndükten sonra tekrar Türkiye’ye geçerken öldürüldüklerini belirtiyor.

Suriyeli Kürtler yerel olarak üretilen meyve ve sebzeyle besleniyor. Dükkanlarda stok az. Ezcacılar da antibiyotik gibi temel ilaçları bulmakta zorlanıyor.

Türkiye ile olan sınırın açılması için müzakereler sürüyor ancak bu kapıyı da Kürtler değil, Suriye ordusu kontrol ediyor.

PYD lideri Salih Müslim bir Kürt televizyonuna yaptığı açıklamada, umudunun Irak Başbakanı Maliki’nin sınır kapısını açacağı yönünde olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG