Erişilebilirlik

Suriyeli Kürtler İlerliyor


Amerika’nın desteklediği Suriyeli Kürtler ülkenin kuzeyindeki Tabka kasabasında IŞİD militanlarına karşı yeni kazanımlar elde etti. Kürtler’in püskürttüğü IŞİD militanları daha kuzeydeki Suriye’nin en büyük barajı olan Fırat Nehri üzerindeki Tabka Barajı yakınlarına kaçtı.

Tabka, IŞİD’in başkenti konumundaki Rakka’nın 40 km güneydoğusunda bulunuyor.

Suriye Demokratik Güçleri alanda IŞİD’le mücadele eden en etkili grup durumunda ve büyük ihtimalle de Rakka’nın alınmasına öncülük edecek.

Amerika’nın Suriye Demokratik Güçleri’ne havadan silah indirmesi ve özel kuvvetlerden oluşan danışman desteği sağlaması Tabka operasyonu için dönüm noktası oldu. Bu, ayrıca Washington ile Suriye Demokratik Güçleri arasındaki yakınlığı gözler önüne serdi.

Kürtler’in liderliğini yaptığı Suriye Demokratik Güçleri, savaşçılarının Pazartesi günü Tabka’da 3 bölgeyi daha ele geçirdiğini açıkladı.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluş da IŞİD savaşçılarının Tavra’dan çekildiğini ve baraj yakınlarında iki noktada yeniden toplandıklarını belirtti. Pazartesi günkü çatışmaların baraj yakınlarında, IŞİD’in elinde son kalan iki mahallede olduğu da Londra’daki gruptan gelen bilgiler arasında.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Suriye Demokratik Güçleri şu anda Tabka’nın yüzde 80’nini kontrol altında tutuyor.

Arap, Kürt, Türkmen ve Hıristiyan gruplardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri geçen yıl Suriye’nin kuzeyinde Amerika liderliğindeki koalisyonun hava desteğiyle IŞİD’den geniş toprak parçaları almıştı. Suriye Demokratik Güçleri’ndeki en güçlü yapı ise Kürtler’in oluşturduğu YPG ve YPJ.

YPG’nin oynadığı rol ve Suriye’nin kuzeyinde sınır bölgesinde geniş tprakları elinde bulundurması Ankara’nın tepkisinin çekiyor.

Türkiye YPG’yi PKK ile bağlantısı nedeniyle terör örgütü olarak niteliyor.

Suriye Demokratik Güçleri’nden bir yetkili Tabka için savaşın sona yaklaştığını belirtti.

Suriye Demokratik Güçleri’nin Halkla İlişkiler Sorumlusu Hussam El-Awwak, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, IŞİD’in Tabka’nın çoğundan çekildiğini belirtti.

El-Awwak, “IŞİD savaşçıları Tabka’da neredeyse tamamen temizlendi” dedi ve şehri kontrol etmelerinin an meselesi olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG