Erişilebilirlik

Suriyeli Kürtler Askeri Destek İstiyor


Suruç sınır kapısında toplanan Suriyeli mülteciler
Suruç sınır kapısında toplanan Suriyeli mülteciler

Kobani'de PYD yöneticileriyle görüşen CHP milletvekilleri Kürtlerin ABD hava saldırılarının IŞİD kuşatmasını kıracak tarzda olmadığını söylediklerini açıklarken Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar sınırda incelemelerde bulundu

Suriye topraklarından Türkiye’ye kaçış sürüyor. Kürtlerin Rojava adını verdiği Kuzey Suriye’den Irak Şam İslam Devleti’nin saldırıları nedeniyle 18 Eylül’den bu yana Türkiye’ye sığınanların sayısı 140 bini aştı. Yeni bir göç dalgasına hazırlı olduklarını söyleyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ‘herkes şunu bilsin ki Kobani'den kaçan Kürtlerin dışarıdan kimse kalıcı olarak dostu olmaz. Kobani'den kaçan Kürtlerin dostu varsa onlar yine Türkiye'dir’ dedi.

Kurtulmuş’a göre, ‘IŞİD denilen varlığın’ bu saldırıları gerçekleştirmesinin nedeni, Türkiye’nin iki yıldır gündemde tuttuğu tampon bölge önerisinin kabul edilmemiş olması.

Kara Kuvvetleri Komutanı sınırda incelemelerde bulundu

Hükümet bir yandan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde sığınmacıların sorunlarını çözmeye çalışırken bir yandan da 2 Ekim’de parlamentoya gelecek ‘tezkere’nin hazırlıklarını yapıyor. Tezkere hazırlıkları sürerken Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın sınır birliklerini denetlemesi ve sınır bölgesinde incelemeler yapması da dikkat çekiciydi.

Tezkereler hakkında bugün hükümet cephesinden iki açıklama geldi. Hükümetin tezkere sayısına karar veremediğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ‘tek tezkere mi olsun, iki tezkere mi olsun, yeni bir muhteva mı olsun? Bu değerlendirilen bir konu. Sayın Başbakanımız muhtemelen bunun yine iki tezkere şeklinde olabileceğini söyledi. Ama belki biraz daha muhtevası yeniden ele alınabilir. Yani tek bir örgütü tanımlamak yerine farklı örgütleri de işin içine katabilecek şekilde bir muhteva kazandırılabilir. Bu çalışma şu anda daha tamamlanmadı" dedi.

Akdoğan: Yalnız kurşun sıkarak değil farklı yöntemlerle de askeri operasyonda olabilirsiniz

Akdoğan, tezkerenin kapalı oturumda mı yoksa açık oturumda mı tartışılacağına Meclis’in karar vereceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, askeri işbirliğinin farklı yöntemleri olduğunu belirterek, "Kurşun sıkacak mısınız sıkmayacak mısınız başka bir şeydir, askeri olarak işin içinde olmak başka bir şeydir. Farklı yöntemlerle askeri operasyonun içinde yer alabilirsiniz. Teorik olarak söylüyorum. Bu ne olmalıdır, ne kadar olmalıdır, bunlar birtakım değerlendirmeler neticesinde verilebilecek kararlardır. Türkiye, şuraya kadar işin içinde olur veya olmaz şeklinde bir şey söylemem doğru olmaz" dedi.

Bir diğer başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş ise var olan tezkerelerle benzer bir formda olacağını ancak ihtiyaca göre düzenleneceğini ifade etti. Ancak hükümetin iki yetkilisi de ‘yeni tezkere, yabancı askerlerin Türkiye üzerinden komşu ülkeler girme iznini düzenleyecek mi?’ şeklindeki soruya açık bir yanıt vermedi.

CHP’li Bekaroğlu: PYD’liler hava operasyonunu yeterli bulmuyor

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi de Türkiye’nin Suriye sınırını yakından takip ediyor. Çarşamba günü Veli Ağbaba ve Mahmut Tanal’ın aralarında bulunduğu milletvekilleri ve parti yetkilileri Suruç’ta incelemelerde bulunduktan sonra Kobani’ye girdiler. CHP heyetinde bulunan Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu Amerika’nın Sesi’ne Kobani ve Suruç izlenimlerini aktardı.

Kobani’de bazı PYD yöneticileri ve halkla görüştüklerini belirten Bekaroğlu, ‘PYD’liler Türkiye’den ve Batı’dan silah ve askeri destek istiyorlar. ABD’nin hava operasyonunun Kobani çevresindeki kuşatmayı kıracak tarzda olmadığını söylüyorlar’ dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de sınır ötesi operasyona destek işareti vermesini Türkiyeli ve Suriyeli Kürt siyasetçilerin farklı okuduğunu ifade etti. Bekaroğlu, ‘Kürt siyasetçilere göre IŞİD’e yapılacak operasyonun asıl hedefi Kobani’yi tampon bölge haline getirip insansızlaştırmak. ABD ve Türkiye’nin Rojava devrimini bozmak istediklerini iddia ediyorlar. Hatta Kara Kuvvetleri Komutanı’nın hudutta yaptığı incelemeleri tampon bölge arayışına yoruyorlar’ dedi.

Bekaroğlu: Yalnız erkekler değil kadın ve çocukların da geri döndüğünü gördük

CHP’li siyasetçi, Türkiye’nin açıkladığı 140 bin rakamının da gerçekçi olmadığı görüşünde. HDP’lilerin Suriye’den ancak 30 bin kişi geldiğini savunduğunu belirten Bekaroğlu, ‘bizce 60 bin civarında insan var. Gelenlerin ciddi bir bölümünün geri döndüğünü gördük. Üstelik yalnız iddia edildiği gibi erkekleri değil kadınlar ve çocuklar da geri dönüyor. Bugün hudutta gözlemledik’ dedi.

CHP heyeti Suruç ve Kobani hakkında hazırlayacağı raporu Salı günü toplancak Merkez Yönetim Kurulu’na sunacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG