Erişilebilirlik

Suriye’li Kız Türkiye’deki Yaşamını Anlatıyor


Suriye’li Kız Türkiye’deki Yaşamını Anlatıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Şüphesiz Suriye’deki savaştan en çok etkilenen, en ağır bedeli ödeyen kesim çocuklar. Canlarını kurtarmak için ülkelerini terk eden ailelerin, her şeyi geride bırakıp başka ülkelerde yaşam savaşı vermeye başlaması ve bu mücadeleye çocuklarını dahil etmeleri, Suriyeli çocuk mültecilerin geleceğini tehdit ediyor. Okullarından koparılıp küçük yaşta hiç tanımadıkları, dilini bile bilmedikleri bir ülkede, ekonomik zorluklar yüzünden çalışmak zorunda kalan çocuklar bu durumdan derinden etkileniyor.

Suriye'deki iç savaştan ve IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye’ye sığınan 3 milyona yakın Suriyeli mültecinin yaklaşık 1 milyonunu çocuklar oluşturuyor ve bu çocukların çoğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle okula gidemiyor. Suriye’nin Halep şehrinden kaçarak ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınan Seher Al Saed, okul çağında olup da okula gidemeyen binlerce Suriyeli çocuktan sadece biri.

Suriye’deki evlerine bomba düştüğü için babasının iki gözünü de kaybettiğini, bu yüzden ülkelerini terk ederek 2013 yılında üç kardeşiyle birlikte Türkiye’ye sığındıklarını anlatan Seher, Suriye’deki eğitimini zorunlu olarak yarıda bıraktığını belirtiyor.

Fatih’te kiraladıkları bir evde oturan ve babası çalışamadığı için üç kardeşiyle birlikte bir çaydanlık fabrikasında ise başlayan Seher, haftanın altı günü, günde on iki saat çalıştıklarını anlatıyor. Zor şartlar altında çalışmalarına rağmen, çalıştıkları iş yeri sahibinin paralarını vermediklerini söyleyen Seher, kardeşleriyle birlikte işten çıkarıldıklarını anlatıyor.

Suriye’deyken liseye gittiğini belirten Seher, okullarına bomba düştüğünü ve okullarının yıkıldığını söylüyor. 17 yaşında olan Seher’in kardeşleri 16 ve 14 yaşında. Okul çağında olan Seher, kendisinin ve kardeşlerinin okula gidemediklerini, mecburen çalışıp para kazanmak zorunda olduklarını ifade ediyor.

Ağlayarak okula gitmek istediğini anlatan Seher, okula giden yaşıtlarını görünce çok üzüldüğünü söylüyor.

İç savaşın bedelini ödeyen Suriyeli çocuk mültecilerin eğitimlerini

XS
SM
MD
LG