Erişilebilirlik

'Suriyeli Gençlere Artık Mülteci Gözüyle Bakmamalıyız'


'Suriyeli Gençlere Artık Mülteci Gözüyle Bakmamalıyız'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00

İnsanı Gelişme Vakfı (İNGEV) Türkiye’de yaşayan, yaşları 12-24 arası değişen 378 Suriyeli genç mülteciyle görüşerek, Suriyeli gençlerle ilgili bir rapor hazırladı.

Raporda, Suriyeli gençlerin yüzde 73’ü kendi ülkelerinde öğrenciyken İstanbul’a geldiklerinde bu oranın yüzde 29’a düştüğüne yer verildi. Raporda ayrıca, Suriye’de sadece yüzde 18’i çalışma hayatında olan bu gençlerin oranının İstanbul’da yüzde 44’e çıktığı da belirtildi.

İnsanı Gelişme Vakfı Başkanı Vural Çakır, Türkiye’ye sığınan bu genç mültecilerin artık misafir olarak görülmemesi ve bu nedenle acil olarak topluma entegre edilmesi gerektiğini söylüyor.

İNGEV Başkanı Çakır’a göre, dünya ve Türkiye, Suriye’de yaşananların kısa sürede çözüme kavuşacağı ve Suriye’de bir istikrar sağlanacağı öngörüsünde bulundu ve buna göre politikalar üretti. Bu nedenle sığınmacılara da kısa süreli misafirler olarak bakıldı ve kısa sürede okullarına, evlerine dönecekleri öngörüldü ancak o politik öngörüler tutmadı.

“Artık bizim yeni, entegre etmemiz gereken yurttaşlarımız var, bu insanlara mülteci demek doğru olmaz”

Vural Çakır, artık sığınmacıların geçici bir statü kapsamında düşünülmemesi gerektiğine, onların büyük ölçüde kalıcı olacağına dikkat çekti ve mültecilerin tekrar okula dönmesi gibi konuların çözümünün zor bir süreç olduğunun altını çizdi.

İNGEV Başkanı Çakır’a göre toplum, Suriyeli mültecilere, geçici olarak İstanbul sokaklarında dolaşan sığınmacılar gözüyle bakmamalı.

Mültecilerin tekrar eğitim alabilmesi için ciddi bir eğitim kampanyasına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Çakır’a göre, bunun için bir uyum programı başlatmak gerekiyor.

Vural Çakır, mülteci gençlerin sadece yüzde 22’sinin kendilerine sağlanan desteklerden yararlandıklarını ve birçoğunun bu yardımlardan habersiz olduğunu söylüyor. Bu da gösteriyor ki, aktarılan fonların çok azı sahadaki Suriyeliler'e ulaşıyor.

Suriyeli mültecilerin karşılaştıkları en büyük sorunun dil problemi olduğuna dikkat çeken Çakır'a göre, bu sorunun giderilmesi için okullarda merkezi olarak dil öğretimiyle başlayan bir ders uyum programı hazırlanmalı ancak bunun gerçekleşebilmesi için de çok büyük bir yatırım gerekli.

İNGEV Başkanı Çakır’a göre bu gençlerin kendileriyle ilgili söz söyleyebilecekleri, Suriyeli gençlerden oluşan, gençlik konseyi gibi bir kuruluşa da ihtiyaç var.

İNGEV’in raporuna göre, sadece İstanbul’da şu anda 12-24 yaş arası 58 bin genç okullardan uzak kalmış durumda, yaklaşık 70 bin Suriyeli erkek de boşta ve çaresiz durumda.

Çakır, bu verileri vicdanı olarak ağır bir sorun olarak değerlendiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Yeraltı hayatının nasıl gelişeceğini, bu çocukların kimlerin elinde nasıl şekilleneceğini tahmin etmek gerekir. İlerde bu insanların toplumsal düzen açısından bir tehdit olacağı açık çünkü çaresiz sığınmacılar, bir şekilde hayatlarını sürdürmeye çalışacaklar. “

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG