Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Kuzey Irak’a Kaçıyor


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği haftasonunda 2500 Suriyeli mültecinin sallarla Irak’a geçtiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler’e göre bu, Irak’ın Eylül ortasında sınırı kapamasından buyana ilk büyük mülteci hareketi.

Kuzey Irak ve Suriye sınırı 60 bin Suriyeli mültecinin Irak’a geçmesinden sonra son 3 ayı aşan süredir kapalıydı. İki bölgeyi birleştiren dubaların üzerine kurulan bir köprü artık kullanılmıyor. Bu nedenle Irak’a sığınan mülteciler 10 ile 30 kişi arasında yolcu taşıyabilecek sallar kullandı. BM, Suriye tarafındaki Simelka’dan nehrin karşı tarafına ulaşmanın yaklaşık 20 dakika sürdüğünü bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği mültecilerin Kuzey Irak’ın daha esnek bir yaklaşım sergilemesi sayesinde sınırı geçebildiğini söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Irak tarafının mültecilere 7 gün boyunca ülkelerinde zaman geçirme ve alışveriş olanağı sağladığını ve mültecilerin gereksinimleri olan erzakları satın aldıklarının görüldüğünü söyledi. Fleming, 7 günden fazla kalmak isteyenlerin iltica başvurusu yapması gerektiğini ve bundan sonra BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kamplarına alınacaklarını belirtti.

Ancak mültecilerin çoğu Suriye’ye dönmeyi düşünüyor. Haftasonunda Irak’a geçen 2 bin 500 Suriyeli’nin 350’si jeneratör, gazyağı, ısıtıcı ve diğer temel erzakları alarak birkaç gün sonra ülkelerine dönüş yapmış.

400 mülteci ise iltica başvurusunda bulunarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin kamplarına götürülmüş. Kurumun Kuzey Irak’ta 13 kampının dışında Anbar’da da bir kampı bulunuyor. Irak’taki kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 210 bine ulaşmış durumda.

Melissa Fleming BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Suriye’nin dışında Felluce ve Ramadi’den kaçan Iraklılar’ın durumundan da kaygı duyduğunu söyledi. El Kaide bağlantılı milisler geçen hafta bu iki kenti ele geçirmişti.

Melissa Fleming bu tür acil durumlarda evlerini terk edenlerin genelde yalnızca üzerlerindeki elbiselerle kaçtığını, bazılarının başka ailelerin yanına gittiğini ancak bazılarının da kamu binalarına yerleştiğini ve yardıma muhtaç durumda olduklarını söylüyor.

Irak’ta 2006-2008 yılları arasında yaşanan Sünni-Şii çatışmaları nedeniyle evini terk eden 1 milyon kişi ülke içinde mülteci durumunda. Bu Iraklılar da yoğun olarak Bağdat, Diyala ve Nineva kentlerinin çevresinde yaşıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG