Erişilebilirlik

Suriye'den Katliam Yalanlaması


Suriye, geçen hafta Tremseh köyünde isyancılarla meydana gelen çatışmada hükümet kuvvetlerinin uçak ve ağır silah kullandığı haberlerini yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tremseh köyünde katliam olmadığını, silahlı isyancıları hedef alan bir operasyon düzenlendiğini önesürdü.

En ağır silah olarak sadece roket atar kullanıldığını belirten sözcü, ikisi sivil 39 kişinin öldüğünü de iddia etti.

Muhalefet ise ölü sayısını 150 olarak veriyor. BM yetkilileri hiçbir rakkamı doğrulayamadıklarını bildirdi.

BM sözcüsü Sausan Ghosheh, saldırıların muhalefet üyeleri ve kaçak askerlerin evlerini hedef aldığını ve Suriye’nin Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eder biçimde ağır silah kullandığını söyledi.

11 araçlık konvoyla Hama iline bağlı köye giren BM gözlemcileri, top, havan topu ve diğer silahlar kullanıldığına dair izler bulunduğunu açıkladı.

Uluslararası Temsilci Kofi Annan, Tremseh köyünde işlenen “zulümden” ordu ve onlara bağlı silahlı milisleri sorumlu tuttu. Muhalefet eylemcileri, Tremseh katliamının geçen yıl başlayan ayaklanmanın en kötü şiddet olayı olduğunu savunuyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı da Tremseh katliamını sert bir dille kınadı.

Bu arada Pekin hükümeti Tremseh olayından sonra Birleşmiş Milletler’de bir karar tasarısı hazırlanması konusunda ciddi çalışma yürüteceğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin, Güvenlik Konseyi’nde tüm üyelerin uzlaşacağı bir karar tasarısına “ciddi baktıklarını” söyledi.

Son olarak İngiltere tarafından hazırlanan, Amerika, Fransa ve Almanya’nın desteğini alan yeni bir karar tasarısı, Şam hükümetini, uluslararası temsilci Kofi Annan’ın geçiş planına uymaya zorlamayı amaçlıyor.

Direnişçiler son haftalarda gittikçe daha artan yoğunlukta devlete ait bina ve personeli hedef almaya başladı. Bununla birlikte saldırıların El Kaide’nin geçmişteki eylemlerine benziyor olması, Suriye’de İslamcı militanların güçlenmeye başladığı kaygısı uyandırıyor.

Suriye'de 17 ayı dolduran çatışmalarda 17 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Tüm olaylardan "teröristleri" suçlayan Şam hükümeti, ölenlerin 4 bininin güvenlik görevlisi olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG