Erişilebilirlik

Suriye'den BM Denetçilerine İzin


Suriye, BM denetçilerine geçen Çarşamba günü Şam yakınlarında yüzlerce sivilin ölümüne yol açan kimyasal silah saldırısının düzenlendiği öne sürülen bölgeyi ziyaret etmesine ilke olarak izin verdi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Şam hükümetinin ziyaret tarihinin belirlenmesi için BM denetçileriyle birlikte çalışacağı belirtildi. İsveçli uzman Ake Stellstorm başkanlığında BM ekibinin çalışmalarına ne zaman başlayacağı belli değil.
Daha önceki kimyasal silah kullanımını iddialarını soruşturmak üzere Suriye’ye giden denetçiler Pazar gününden beri Şam’da bulunuyor.

Batılı güçler Suriye hükümetinden kanıtların yok olmaması için BM ekibine hemen izin vermesini istemişti. Obama Yönetiminden üst düzeyde bir yetkili Batılı haber ajanslarına Suriye hükümetinin Guta bölgesinde kimyasal silah kullanmış olmasından “çok az kuşku” duyulduğunu bildirdi. Yetkili Amerikan istihbarat kuruluşları ve uluslararası ortaklarının bu yargıya saldırı kurbanlarının ölüm nedeniyle ilgili belirtiler, görgü tanıklarının ifadeleri ve diğer kaynaklardan toplanan bilgilere dayanarak vardığını söyledi.

Suriyeli isyancılar ve insan hakları eylemcileri çoğu çocuk olmak üzere saldırıda ölenlerin videolarını yayınladı. Görüntülerde fiziksel şiddet ya da kan görülmüyor. Bu görüntülerin yanısıra hastanelerden gelen ve hastaları yara belirtisi olmamasına rağmen acı içinde kıvranırken gösteren videolar bu kişilerin sinir gazı ya da başka bir kimyasal silaha maruz kaldığını gösteren kanıtlar olarak kabul ediliyor.

Suriye hükümeti kimyasal silah kullandığı suçlamasını reddediyor ve bu tür silahları iç savaşa yabancı müdahalesini sağlamak için isyancıların kullandığını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG