Erişilebilirlik

'Suriye'deki Sorunlar Türkiye'ye Sıçrayabilir'


'Suriye’deki Sorunlar Türkiye’ye Sıçrayabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nden Soner Çağaptay Suriye’deki iç savaşın mezhep boyutları ve bunun çevre ülkelere etkileri konusunda Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Çağaptay Suriye’deki çatışmaların giderek mezhep savaşına döndüğünü, bunun Türkiye’de de istikrarsızlığa yol açabileceğini savunuyor: “Savaş mezhepsel, yani Sünnilerle Aleviler (Nusayriler) arasında bir çatışmaya dönüştükçe, bunun Türkiye’ye de yansımaları olacak. Hatay’ın güneyinde yarım milyon Nusayri yaşıyor. Bunların Suriye Alevileri’yle bağları var. Aynı ilde Suriye’deki Sünniler’le bağları olan Sünni Araplar da yaşıyor. Bundan dolayı Suriye’de olanlar yalnızca Suriye’de kalmıyor. Sorunlar ne yazık ki Türkiye’ye de sıçrayabilir.”

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü olan Soner Çağaptay, Suriye’deki çatışmaların aynı zamanda bu ülkedeki Kürtler’in daha fazla tanınmasını ve anayasal koruma altına alınmasını da sağlayabileceğini söylüyor: “Eğer Esat rejimi yıkılırsa, Suriye’deki ayaklanmanın sonunda ülkedeki Kürtler’in bir tür özerklik kazandığını görebiliriz. Suriyeli Kürtler zaten ülkenin bazı yerlerini denetimleri altında tutuyor. Özerklik ilan etmediler, ama bu bölgeler kendi kontrolları altında. Savaş bittikten sonra kendilerine Irak modeli gibi bir gelecek belirledikleri ortada.”

Soner Çağaptay, çatışmalardan kaçan Suriyeliler’in sayısının artması durumunda, özellikle Lübnan gibi bazı ülkelerin bu ağırlığı kaldıramayacağını söylüyor: “Lübnan’da 4 milyon kişi yaşıyor ve ülkede şimdiden 400 bin sığınmacı var. Bu nüfusun yüzde 10’u. Hiçbir ülke bu kadar büyük bir insan selinin altından kalkamaz. Lübnan ‘Yeter artık’ diyecek noktaya geldi.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG