Erişilebilirlik

Suriye'deki Filistinliler Yine Yerlerinden Oldu


Babban Sakataren FIFA Jerome Valcke ya nuna wa jama'a tikitin Najeriya yayin bikin fitar da jadawalin gasan cin kofin duniya na shekarar 2014 a garin Costa do Sauipe ranar 6 ga watan Disambar 2013.
Babban Sakataren FIFA Jerome Valcke ya nuna wa jama'a tikitin Najeriya yayin bikin fitar da jadawalin gasan cin kofin duniya na shekarar 2014 a garin Costa do Sauipe ranar 6 ga watan Disambar 2013.
Suriye’de yarım milyon, Lübnan’da da buna yakın sayıda kayıtlı Filistinli mülteci var. Bunların çoğunluğu Suriye’de ancak bu ülkede şiddetlenen savaş yüzünden yüzlerce Filistinli aile, daha güvenli olan komşu Lübnan’a taşındı. Amerika’nın Sesi muhabiri Margaret Besheer, iki kez yerlerinden olan Filistinliler’in durumunu Beyrut’tan, anlatıyor.

Lübnan’a gelen Filistinli ailelerin çoğu Şatilla mülteci kampında kalıyor.

40 yaşındaki Raja Haşim bunlardan biri. Haşim, 5 çocuğunun can güvenliğinden korktuğu için Şam’dan kaçtığını söylüyor.

Haşim, “Savaş uçakları, bombalar ve ölümlerden sonra, çocuklarımı aldım ve buraya geldim. O duruma daha fazla katlanamazdık,” diye konuştu.
Haşim, komşusu bir patlamada ölünce kaçmaya karar vermiş

Haşim, “O da diğerleri gibi parçalanarak öldü. Komşularımızı ve eşimin kuzenlerini de öldürdüklerini söylüyorlar. Bazıları yaralı, bazıları da öldü,” dedi.

Birleşmiş Milletler Yardım ve Yapılanma Dairesi’nin (UNRWA) Lübnan temsilcisi Hoda Samra, çatışmaların arttığı Temmuz ayının ortalarından itibaren kayıtlı 3 binden fazla Filistinli’nin Suriye’den kaçıp Lübnan’a yerleştiğini söylüyor.

Samra, “Birleşmiş Milletler’e başvurmayan, kayıtlı olmayan daha fazla Filistinli olabilir, biz ancak bize gelenleri biliyoruz,” dedi.

Yüzünü göstermek istemeyen 25 yaşındaki Ömer, Birleşmiş Milletler’e kayıtlı olanlardan.

Ömer, “Az da olsa destek görüyoruz ve bu bize çok yardımcı oluyor. Tanrı yardım ediyor,” diyor.

Birleşmiş Milletler görevlisi Samra’ya göre, Filistinli mültecilerin iş bulması çok zor, bu da hayatlarını çok zorlaştırıyor.

Samra, “Suriye’de yerlerinden olan, mülteci konumundaki birinin durumunu tahmin edebilirsiniz. İki kere yerinden edilmiş olanlara çifte mülteciler diyebiliriz. Bu kolay değil,” diye konuştu.

Yeni gelenlerin çoğu sıkışık alanlarda, aileler bir odada hep birarada kalıyor. Ibtisam 9 akrabasıyla beraber yaşıyor.

Ibtisam, “3 aile bir odada kalıyoruz. Ne yapabiliriz? Katliamdan, bombalardan kaçtık ve şimdi böyle yaşamak zorundayız,” diyor.

Lübnan hükümeti, mültecilere bir aylık ikamet vizesi veriyor. Ancak kimse Suriye’deki çatışmaların ne kadar süreceğini bilmediği için, bu vizeler yeterli olmayabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG