Erişilebilirlik

Suriye'deki Gelişmeler Kongre'de Kaygıyla İzleniyor


Suriye’de giderek şiddetlenen çatışmalar ülke çapında yıkıma; ölümlere neden oluyor. Amerikan Kongresi’nde gelişmeler kaygıyla izleniyor. Senatör John Kerry’nin yorumu şöyle: “Şu anda Ortadoğu’da tehlikeli ve kötüye giden bir durum söz konusu.”

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Kerry, Amerika’nın rolü konusunda da şu görüşte: “Kendi halkına bu derece güç kullanan birine karşı kayıtsız, zayıf, etkisiz kalamayız.”

Kerry, Amerika’nın Suriye’ye müdahale etmesi gerektiğini savunmuyor. Ancak bazı Kongre üyeleri, Esad rejimini hedef alacak bir hava harekatı düzenlenmesini istiyor. Rand düşünce kuruluşu uzmanı James Dobbins’e göre, Suriyeli muhaliflere destek vermemek de riskli.

James Dobbins, “Suriye’nin yeni liderlerinin, Amerika’ya göre el Kaide’den daha fazla destek gördükleri sonucuna varmalarına izin vermek büyük bir hata olur,” şeklinde konuşuyor.

Ancak, Senatör Richar Lugar, müdahale konusunda acele etmenin de hata olacağını düşünüyor: “Bu krizin öngörülebilir bir şekilde sonuçlanmasını sağlama yeteneğimiz çok sınırlı. Suriye’ye müdahale senaryolarının riskleri ve istenmeyen sonuçları olabilir. Amerika’yı Suriye’ye karşı masraflı bir askeri müdahaleye itecek hareketlere kuşkuyla bakmalıyız.”

Bu arada, Amerika’nın eski dışişleri müsteşarlarından Martin Indyk, ciddi bir uyarıda bulunuyor: “Durumun daha da kötüleşeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla insani krizin ciddi bir şekilde kötüleşmesi de muhtemel.”

Birleşmiş Milletler Sözcüsü, Suriye’de isyancıların da ağır silahlar kullandığını; iki taraf arasında sıkışan halkın durumunun çok kötü olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG