Erişilebilirlik

Suriye'de Türk Hacılara Ateş Açıldı


Daraa kentinde ateşe verilen bir Suriye tankı
Daraa kentinde ateşe verilen bir Suriye tankı

Suriye’de silahlı kişiler Suudi Arabistan’dan dönen Türk hacıları taşıyan otobüs konvoyuna ateş açtı, iki kişi yaralandı.

Türk medyasına göre otobüsler bir kontrol noktasında yol sorduktan sonra saldırıya uğradı. Konvoy Türkiye’ye girdikten sonra yaralılar sınır yakınındaki bir hastanede tedavi gördü.

Dışişleri bakanlığı, Suriye’deki saldırıyı doğruladı ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Saldırı öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar el-Esad’a günlerinin sayılı olduğu uyarısında bulunmuş, askeri güce dayanarak sonsuza dek iktidarda kalamayacağını söylemişti. Ankara ile Şam arasındaki son günlerde giderek gerginleşiyor.

Bu arada Rusya Batılı ülkeleri, Suriye’de muhalif güçleri hükümetle uzlaşmaya zorlamayarak barışçı çözümü baltalamakla suçladı. Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Moskova’nın, Suriye’de muhalefetin de şiddet olaylarından sorumlu olduğu ve masaya oturması için uluslararası baskı görmesi gerektiği yolundaki görüşünü tekrarladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Londra’da Suriyeli muhalif liderlerle bugün biraraya geliyor.

Öteyandan isyancı askerlerden Özgür Suriye Ordusunu komutanı, Şam’da Baas Partisinin genel merkezine saldırı düzenlemediklerini bildirdi.

Türkiye’de üslenen hava albayı Ria el-Esaad, Şam hükümetinin bu tür haberlerle devrimin imajını kötü göstermeye çalıştığını önesürdü ancak Özgür Suriye Ordusunun neden daha önce saldırının sorumluluğunu üstlendiğine açıklık getirmedi.

Yerel Koordinasyon Komitesi üyeleri Şam’da Baas Partisinin binasına roket ateşi açıldığını bildirmişti. Binada hasar ya da yaralanan olmadığı belirtilmişti.

Saldırının sorumluluğunu Türkiye’de üslenen isyancı askerlerden oluşan Özgür Suriye Ordusu üstlendi

Bu arada Arap Birliği Suriye’nin 500 gözlemci gönderilmesi planında değişiklik yapılması yolundaki talebini reddetti. Birlik, Esad hükümetinin talebinin kabul edilemez olduğunu çünkü gözlemcilerin görevinde önemli değişiklikler öngördüğünü bildirdi.

Mısır resmi haber ajansı MENA 22 ülkeden oluşan Arap Birliğinin Perşembe günü Suriye’deki durumu görüşmek üzere yeniden toplanacağını açıkladı.

Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği, Şam hükümetinden, askeri birlikleri kışlalarına çekmesini, eylemcilere saldırıları durdurmasını ve muhalefetle diyaloğa girmesini istiyor.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke Suriye’de iç savaş çıkmasından kaygı duyarken, Birleşmiş Milletler Mart ayından bu yana ölü sayısının 3 bin 500’ü aştığını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG