Erişilebilirlik

Suriye’de Sancılı Ateşkes


Suriye’de Cumartesi günü yürürlüğe giren ateşkes ile ilgili ihlaller olduğu iddia ediliyor. İddialar Suriye ve Rusya’dan. Suriye’nin kuzeyine hava saldırıları düzenlendiği de belirtiliyor.

Rusya’nın Suriye’deki askeri üssü Tel Abyad’a Türk topraklarından topçu atışı yapıldığı iddia edildi.

Suriye’de Hemeimeem Hava Üssü’nde Rus uçaklarının konuşlu olduğu merkezden yapılan açıklamada Amman’daki Amerikan merkezinden konuyla ilgili açıklama talep edildiği, çünkü Türkiye’nin Amerikan öncülüğündeki koalisyonun bir üyesi olduğu belirtildi. Rusya Hemeimeem Üssü’nde ateşkesi gözlemek için bir merkez oluşturmuş durumda.

Muhalifler, Cumartesi günü IŞİD’in sınırdaki Tel Abyad kasabası ile aylar önce Kürt militanlar tarafından alınan Tel Abyad’ın yakınındaki Sülük kasabasına saldırdığını belirtmişti.

Kürt güçleri ile IŞİD militanları arasında saatler süren çatışmalar sonunda IŞİD militanları Tel Abyad’dan çıkartılmıştı. Bununla birlikte bazı militanların kasabanın dış bölgesinde olduğu yönünde haberler geliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Tel Abyad çatışmalarında 70 IŞİD ile 20 Kürt militanın yanısıra 10 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Bu arada muhalifler savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeyinde iki köye saldırı düzenlediğini belirtti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre uçaklar Daret Azez ve Qobtan El Cebal kasabalarını vurdu. Grup,uçakların Rus ya da Suriye’ye ait olup olmadıklarına ilişkin bir açıklama yapmadı.

Yerel Koordinasyon Komiteleri’ne göre ise savaş uçakları Rusya’ya ait.

Savaş uçaklarının ateşkese dahil olmayan Işid veya El Nusra Cephesi’ne ait bölgeleri vurup vurmadığı da belli değil.

Muhalifler ve Suriye resmi medyası çoğunlukla Halep’te rejim güçleri ile IŞİD arasında çatışmaların yaşandığını belirtiyor.

Suriye Devlet Ajansı ise “teröristlerin” Lazkiye bölgesini top ateşine tuttuğunu, kayıplar olduğunu belirtti. Bölgedeki muhalifler ateşkese bağlı olduklarını söylerken, helikopterlerin bölgeye 6 varil bombası attığını,onlarca da roketin fırlatıldığını iddia etti. Suriye Devlet Ajansı’na göre top atışları Türkiye sınırına yakın, El Nusra Cephesi’nin bulunduğu bölgeden geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ateşkesin kısmen uygulandığını söyledi. Erdoğan Suriye’nin üçte birinde uygulandığını söylediği ateşkesin bugün ya da yarın Suriye’ye güvenlik getirmesini umduğunu da kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG