Erişilebilirlik

Suriye'de Petrol Boru Hattında Patlama


Suriye'de Petrol Boru Hattında Patlama
Suriye'de Petrol Boru Hattında Patlama

Suriye’nin Humus kenti yakınlarındaki rafineriye petrol taşıyan boru hattında büyük bir patlama olduğu bildirildi.

Patlama, dokuz aydır süren ayaklanmada şiddet olaylarının giderek arttığı bir sırada meydana geldi.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü haberi doğruladı ancak nedenini açıklamadı. Suriye resmi haber ajansı SANA, patlamayı sabotaj olarak niteleyerek silahlı bir terörist grubu sorumlu tuttu.

Muhalif eylemcilerin İnternet’de yayınladığı ve Reuter ajansı tarafından ele geçirilen bir videoda Humus dışında göğe alevler ve büyük bir siyah duman bulutu yükselirken görülüyor.

Gözlem örgütü ayrıca yine Humus’da Perşembe günü güvenlik güçlerinin restgele açtığı ateş sonucu en az yedi kişinin öldürüldüğünü önesürdü.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat binlerce hükümet karşıtı protestocunun öldürülmesinden sorumlu olmadığını savundu. Bir Amerikalı gazeteciye konuşan Esat, göstericilere karşı şiddet kullanan güçleri kendisinin kontrol etmediğini önesürdü..

ABC Televizyonu’na konuşan Esat devlet başkanı olduğunu ancak güvenlik güçlerinin cumhurbaşkanlığının emrinde olmadığını iddia etti.

Suriye lideri göstericileri dağıtma politikasıyla bazı yetkililerin hatalı davranması arasında büyük fark olduğunu kaydetti.

Söyleşinin yayınlanmasından önce bir ABC muhabiri Esat’ın söylediklerini Dışişleri Bakanlığı’nın brifinginde gündeme getirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Esat’ın barışçı muhalif göstericileri son derece gaddarca susturmaya çalışmaktan başka bir şey yapmadığını söyleyerek karşılık verdi. Toner, Beşat Esat’ın kendi ülkesinde güç ve yetkisini kullanmadığını söylemesinin gülünç olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG