Erişilebilirlik

Suriye’de Peçe Yasağı Kalktı Kumar Yasaklandı


Suriye'deki kumarhane
Suriye'deki kumarhane

Şam hükümeti üniversitelerdeki peçe yasağını kaldırırken ülkenin tek kumarhanesini kapattı.

Karar, rejim karşıtı yeni gösterilere hazırlanan dinci grupları memnun etmeyi amaçlıyor.

Hükümet, geçen yıl, üniversitelerde peçeyi yasaklamış ve peşe takmakta ısrar eden 1200 öğretmeni işten çıkarmıştı. Yeni karara göre, yasak nedeniyle işini kaybeden öğretmenler işlerine geri dönebilecek.

Suriye'de son haftalarda meydana gelen rejim karşıtı gösterilerde en az 60 kişi öldü. Başta dinci çevreler olmak üzere çeşitli örgütler ölümleri protesto etmek için önümüzdeki günlerde büyük çaplı gösteriler yapmayı planlıyor.

Muhalefet cinayetlerden sivil polisleri, hükümet ise ne olduğu belirsiz “silahlı grupları” sorumlu tutuyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından kabul edildi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, ikili ilişkiler ve Ortadoğu’daki gelişmeler değerlendirildi.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan görüşmeden sonra Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile de bir araya geldi.

22 milyonluk Suriye’de nüfusun yüzde 74’ünü Sünni; yüzde 16’sı ise Alevi ve Dürzi olmak Şii Müslümanlar’dan oluştuyor. Geri kalanı ise Hrıstiyanlar ve Yahudiler.

1970 yılında darbeyle yönetime el koyan Hafız Esat ve oğlu Beşar’ın Alevi olması, başka bir deyişle ülkeyi azınlıktaki Aleviler’in yönetmesi Sünni Suriyeliler’den tepki görüyor.

XS
SM
MD
LG