Erişilebilirlik

Suriye'de Parlamento Seçimi


Suriye’de Pazartesi günü yapılacak parlamento seçimleri için son hazırlıklar yapılıyor.

Şam hükümeti seçimleri reform yolunda atılmış büyük bir adım olarak överken muhalefet Suriye ordusunun saldırıları devam ederken düzenlenen bir maskaralık olarak niteliyor. Seçimleri boykot edeceklerini bildiren muhalif gruplar hükümet yanlısı milletvekillerinin parlamentoyu kontrol etmeye devam edeceği tahmininde bulundu.

Yıllardır Baas Partisi milletvekillerinin çoğunlukta olduğu 250 üyeli parlamento için yapılan seçimlere en az yedi yeni siyasi parti katılacak. Şubat ayındaki referandumda Baas liderliğindeki Ulusal İlerici Cephe ile yarışacak yeni partiler kurulmasına izin veren yeni bir anayasa kabul edilmişti.

Beşar Esad hükümeti ayaklanmanın başlamasından beri bir yandan “silahlı teröristler” olarak tanımladığı muhalif güçlere karşı baskıya devam ederken biryandan da bir dizi reform jestinde bulundu.

Seçim öncesi Suriye televizyonu Esad’ı Şam’a bakan bir tepe üzerinde düzenlenen şehitler günü törenine katılırken gösterdi.

Öteyandan bir Birleşmiş Milletler gözlemci grubu Pazar günü Şam’ın çevresindeki bazı kasabaları gezerek halk ve Suriye birlikleriyle konuştu, askeri araçları denetledi.

Halen Suriye’de görev yapan gözlemcilerin yetmişe çıktığı açıklandı.

Gözlemci sayısının Mayıs sonuna kadar 300’e ulaşması bekleniyor.

BM Suriye’de son bir yıl içinde en az 9,000 kişinin öldüğünü tahmin ediyor. Şam hükümeti bu kişilerden 2,600’ünün teröristler tarafından öldürülen güvenlik görevlileri olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG