Erişilebilirlik

Suriye’de Onlarca Ölü


Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü ülkenin kuzeybatısında muhaliflerin kontrolündeki iki bölgeye düzenlenen hava saldırılarında 44 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ölü sayısının daha da artabileceği belirtiliyor.

Merkezi Londra’da bulunan muhalif örgüte göre ölenlerden üçü çocuk. Grup, saldırıların, İdlib’de Maarat el Numan ve Kafranbel’e düzenlendiğini kaydetti. Bu iki bölgede sürekli aşırıcı gruplar ve Esat rejimine karşı gösteriler düzenleniyordu.

Bir başka grup, Yerel Koordinasyon Komiteleri’ne göre Maarat el Numan’a yapılan saldırıda bir pazaryeri vuruldu.

Suriye İnsan Hakları İzleme örgütünün direktörü Rami Abdurrahman’a göre olaylar, şubat ayı sonunda yürürlüğe giren ateşkesten bu yana en kanlı saldırılar.

Cenevre’de barış görüşmeleri durdu

Cenevre’deki Suriye barış görüşmelerinde muhaliflerin müzakere heyeti başkanı Riyad Hicap, uluslararası gözlemcilerin Suriye’deki ateşkesi izlemesini istedi. Hicap, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ateşkesi ihlal edenlere karşı harekete geçmesini de istedi.

Hicap bu açıklamayı Cenevre’de muhaliflerin koalisyonunun barış görüşmelerini askıya aldıklarını açıklamasından bir gün sonra yaptı. Şam rejimi ile muhalifler arasında dolaylı görüşmeler geçen hafta başlamıştı.

Suriyeli muhaliflerin müzakere heyeti başkanı, ateşkes süresince muhaliflere cephane desteği yapılmadığını, Şam rejiminin ise müttefiklerinden destek almayı sürdürdüğünü kaydetti. Koşullar ne olursa olsun savaşmayı sürdüreceklerini vurgulayan Riyad Hicap, “gerekirse taşlarla savaşırız, teslim olmayız” dedi.

Bu arada Cenevre’deki barış görüşmelerine katılan muhaliflerin müzakerecilerinden Muhammed Alluş Cenevre’yi terk edeceğini çünkü krize çare bulamayan mantıksız çözümün parçası olmak istemediğini kaydetti.

Alluş, Cenevre’deki görüşmelerin Suriyeliler’in beklentisi olduğu üzere iktidarda gerçek bir geçiş sürecine varmayacağını vurguladı.

Alluş, muhalefetin görüşmelere ancak Şam rejiminin uluslararası yükümlülüklerini karşılaması durumunda döneceğini de vurguladı.___

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG