Erişilebilirlik

‘Suriye’de Muhalifler Kilit Konumdaki Suragıp’ı Ele Geçirdi’


Suriyeli muhaliflerin, hükümetin Halep’teki isyancılara yönelik operasyonlarında stratejik bir nokta olarak kullandığı kilit bir yeri ele geçirdikleri iddia edildi.

İddiayı ortaya atan Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, hükümet birliklerinin Suragıp’tan tamamen çekildiğini duyurdu. Suragıp, Halep’le Şam’ı birbirine bağlayan ve Akdeniz’e açan karayolunun geçtiği nokta olarak biliniyor.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, bölgedeki kontrol noktalarında en az 28 askerin öldürüldüğünü, bu şekilde Suragıp’ın ele geçirilmesinin kolaylaştığını da bildirdi.

Bu arada Perşembe günü, YouTube sitesinde Suriyeli isyancıların askerleri infaz ederken çekilen görüntüleri yayınlandı. Askerlerin teslim olduktan sonra öldürüldükleri de iddia edildi.

İddianın gerçek olup-olmadığı doğrulanamadı ancak uluslararası insan hakları grupları arasında tepkiyle karşılandı.

Birleşmiş Milletler, görüntülerin savaş suçu işlendiğini gösterdiğini bildirdi. Uluslararası Af Örgütü de askerlerin teslim olduktan sonra öldürülmesini kınadı.

Suriye’deki resmi medya organlarında görüntüler ve Suragıp’ın isyancıların eline geçmesi konularında herhangi bir haber ve yoruma yer verilmedi.
Suragıp’ın, isyancıların eline geçmesi, hükümetin Halep’i korumak için ihtiyaç duyduğu asker ve malzeme sevkiyatını zorlaştırabilir. Hükümet birlikleri ile isyancılar Halep’in kontrolü için aylardır çarpışıyor.

Suriye’de 20 aydır devam eden çatışmalarda şu ana kadar 36 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG