Erişilebilirlik

Suriye’de Kullanılan Bombalar Tartışılıyor


Suriye’de bombaların neden olduğu çukurlar büyürken, Rus ve Suriye savaş uçaklarının kullandığı füzelerin Halep’te siviller üzerindeki yıkım gücü de büyüyor.

Rusya ve Amerika’nın Suriye’de vardığı ateşkesin ardından Esat ve destekçileri Rusya ile İran Halep’teki muhalifleri yenmeye azimli görünüyor.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Samantha Power Esat rejimini Halep’i geri almak için bütün kuvvetlerle saldırı başlatmakla suçluyor.

Uzmanlar Halep’in doğusunun BETAB-500 bombasıyla vurulduğunu belirtiyor.

Bir yıl önce Rus haber sitesi Sputnik, BETAB-500 bombalarının IŞİD’in komuta merkezlerinin vurulmasında nasıl kullanıldığını anlatıyordu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, sivillere karşı ileri silah sistemlerinin kullanılmasının savaş suçunu artıracağını söyledi.

Burning Country’nin yazarı Suriyeli Yasin Kassab’a göre “bunker buster –sığınak delici” bombaları 5 metrelik çukur oluşturuyor ve 3 apartmanın yıkılmasına neden oluyor. Kassab, “amaçları askeri tesisleri yok etmek ama Suriye rejimi ile Rusya bu bombaları Halep’in mahallelerine atarak aileleri öldürüyor” diyor.

BETAB-500 bombaları güçlü şok dalgaları yayıyor, yakınlardaki binaların yıkılmasına neden oluyor.

500 kilogramlık BETAB-500 Ruslar tarafından genelde IŞİD’e karşı kullanılıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı bu bombaların şehirlere atılmadığını belirtiyordu.

Yer altındaki tesisler son üç gündür tahminen 200 hava saldırısına maruz kaldı. Bu saldırılar ailelerin hava saldırılarından korunmak için sığınak olarak kullandığı yerler. Ayrıca bodrum katlarındaki klinikler de vuruluyor.

Cuma günü Rus ve Suriye savaş uçakları Halep’in doğusunda gönüllü kurtarma ekibi Beyaz Kasklar’ın 4 merkezinden 3’ünü vurdu. Grup, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.

İki çocuğu bulunan Muhhamed Hasan, “jetleri duyduğunuzda fazla yapacağınız bir şey yok, hiçbir yer güvenli değil, güvenli yer yok” diyor.

Cuma gününden bu yana Suriyeli muhalifler ve yardım görevlilerine göre en az 200 sivil hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre ölü sayısının artması bekleniyor, çünkü bazı yaralıların durumu kritik ve enkaz altında kalanlar var.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG