Erişilebilirlik

Suriye’de Kırılgan Ateşkes


Suriye’de Kırılgan Ateşkes
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Türkiye’nin sınır ötesi top atışlarının ateşkesi tehdit ettiğini ve ateşkesin bozulmasına neden olacağını söyledi.

Sergey Ryabkov, Rusya’nın, Türkiye-Suriye sınırındaki ihlallerden derin endişe duyduğunu belirtti ve bunun kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Ryabkov, bununla birlikte muhaliflerin, Şam’ın ateşkesi ihlal ettiği yönündeki iddialarını ise reddetti.

Kürtler'i barış görüşmelerine dahil etmenin önemine de vurgu yapan Rus yetkili, Amerika ile yeniden çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Suriye’den Suudi Arabistan’a eleştiri

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel El Cubeir’i son açıklamalarından dolayı sert dille eleştirdi ve bunun Suudi Krallığı’nın Suriye’deki yıkıcı rolünü ortaya koyduğunu belirtti.

Şam’ın bu açıklaması Cubeir’in Esat’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığı yönündeki yorumunun ardından geldi. Cubeir, Esat’ın barışçıl ya da askeri yöntemlerle iktidardan gitmesi gerektiğini söylemişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Cubeir’in açıklamalarının amacının ateşkese zarar vermek olduğunu iddia etti.

Ban Ki Moon umutlu

Birleşmiş Milletler Genele Sekreteri Ban Ki Moon ise ateşkese büyük ölçüde uyulduğunu ve 2 haftalık süresini uzatmayı istediğini kaydetti.

Genel Sekreter muhaliflerden mektup aldığını belirtti ve mektupta Birleşmiş Milletler’den ateşkesi korumak için yardım istendiğini belirtti.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana Rusya, Suriye, muhalifler ateşkesi ihlal etmekle suçlanıyor.

İnsani kriz

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi ise Suriye’de kuşatma altında yardım alamayan binlerce kişinin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Zeyid Raad el Hüseyin, Cenevre’de yaptığı açıklamada 450 bin kişinin Suriye’de kuşatma altındaki bölgelerde yıllardır sıkışmış bir durumda yaşadığını söyledi. Bu bölgelere gıda, ilaç, diğer yardım malzemelerinin gitmesinin defalarca engellendiğini söyledi.

El Hüseyin, binlerce insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

El Hüseyin ayrıca bu yıl en az 10 hastane ve diğer tıbbi tesisin ya zarar gördüğünü ya da yok edildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler önümüzdeki 5 gün içinde kuşatma altında yaşayan 154 bin kişiye yardım malzemeleri dağıtmayı planlıyor.

Yardım, gıda, su ve sağlık malzemelerini kapsayacak.

Yardım malzemelerinin dağıtımı, muhaliflerin 7 Mart’ta Cenevre’de başlaması planlanan barış görüşmeleri için en önemli önceliği.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG