Erişilebilirlik

Suriye’de Kimyasal Denetimi Salı Günü Başlıyor


Uluslararası silah uzmanlarının Suriye’deki kimyasal silahların denetimine Salı günü başlayacağı bildirildi

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün, Suriye devlet güçlerinin kontrolundaki tüm kimyasal silah tesislerinin 30 gün içinde denetlenmesini öngören taslak metni Cuma günü oylaması bekleniyor.

Örgüt denetçileri, bugün onaylanması beklenen taslak metin sayesinde, Şam yönetiminin kendine ait olduğunu beyan etmediği bazı tesisleri denetleme hakkına da sahip olacak.

Taslak metnin onaylandığı takdirde, Beşar Esat’ın 2014 ortasına kadar kimyasal silah kullanmaktan vazgeçmesini öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısına eklenmesi bekleniyor.

Amerika ve Rusya zorlu müzakereler sonucu Esat rejiminin kimyasal silah kullanımını önlemek için hazırlanan taslak plan üzerinde Perşembe günü uzlaşmaya varmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülke taslak üzerinde Perşembe günü kapalı kapılar ardında acil toplanmıştı. Taslak oylamasının Cuma günü akşam saatlerinde yapılması bekleniyor.

Amerikalı yetkililerin ‘hayata geçirilebilir’ olarak nitelediği taslak metin, doğrudan Esat güçlerini suçlamıyor ve yasal olarak bağlayıcılığı bulunmuyor. Taslakta ayrıca, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasına ilişkin kararlara uymaması durumunda 7. bölüm altında ekonomik ve askeri yaptırımlara yetki verebilecek ikinci bir oylama öngörülüyor.

Rusya ve Çin, şimdiye dek BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'a karşı Batılı devletlerin desteklediği üç tasarıyı veto etti. Taslakta yer alan ifadelerde kullanılan dil her ne kadar Amerika ve BM Güvenlik Konseyi’ndeki batılı müttefiklerinin istediği kadar sert olmasa da Suriye’yi 2,5 yıldır süren çıkmazdan çıkış yolu olabileceği düşünülüyor.

Suriye’de Esat rejimine karşı barışçı bir ayaklanma olarak başlayan ve 2,5 yıl içinde iç savaşa dönüşen olaylarda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Yedi ayrı kimyasal ve biyolojik silah saldırısı iddiası

Uluslararası denetçiler, 21 Ağustos’ta Şam yakınlarında düzenlenen kimyasal saldırının ardından Suriye’de yedi ayrı kimyasal ve biyolojik saldırı daha düzenlendiği iddialarını araştırıyor.

İddia edilen saldırılardan üçünün Şam civarında düzenlendiği belirtiliyor.

Şam’da açıklama yapan Birleşmiş Milletler, dün denetçilerin Suriye’ye geri döndüğünü, incelemelerini Pazartesi günü tamamlayacaklarını ve raporlarını da Ekim ayı sonuna yetiştireceklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler daha önce 21 Ağustos’ta yapılan saldırıda öldürücü sarin gazı kullanıldığını doğrulamıştı. Amerika, BM’nin son çıkardığı raporun bu saldırıdan, Esat rejimine bağlı güçlerin sorumlu olduğunu gösterdiğini savunuyor. Beşar Esat yönetimi o saldırıdan kendilerinin sorumlu olmadığını iddia ediyor. BM ise o raporunda kimseyi suçlamamıştı.

BM denetçileri şimdi de 22 ve 24 Ağustos tarihlerinde Şam’ın iç bölgeleri ve doğusunda bulunan Bahariye ve Cabar, 25 Ağustos’ta da yine başkentin güneybatısında bulunan Eşrefiye Sahnaya’da yapıldığı iddia edilen saldırıları doğrulamaya çalışacak.

BM iddialarla ilgili başka ayrıntı vermedi. Şam civarı son aylarda en Esat rejimine bağlı kuvvetler ve isyancılar arasındaki en kanlı çatışmalara sahne oldu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü bugün de Şam’ın 30 kilometre kuzeyindeki Rankus’taki çatışmalarda 20 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG