Erişilebilirlik

Suriye’de Kanlı Hafta


İktidardaki Baas Partisi’ne düzenlenen dünkü saldırının da aralarında bulunduğu bir dizi bombalı saldırıda 80’i aşkın kişi hayatını kaybetti

Suriyeli bir muhalif örgüt, Şam’da son birkaç gündür düzenlenen bombalı saldırılarda toplam 83 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Kayıplar arasında, iktidardaki Baas Partisi’nin bombalı saldırıya hedef olan merkezinde ölen 60’ı aşkın kişi de bulunuyor.

Ölenlerinin çoğunun sivil olduğu, aralarında yakındaki bir okulun öğrencilerinin de bulunduğu; 17’sinin de güvenlik görevlisi olduğu açıklandı.

Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, dün tek saldırının Baas Partisi’ne düzenlenmediğini, kuzeydeki Barzeh ilçesinde bombalı araçla gerçekleştirilen üç ayrı saldırıda 22 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenlerin çoğunun askerler olduğu belirtiliyor.

Saldırılarda yüzlerce kişi de yaralandı. Son birkaç gün, Suriye’de iki yıldır süren iç savaşın en kanlı günlerinden biri oldu. Suriye ordusu da Halep’te isyancıların bulunduğu mevzileri Scud füzeleriyle bombalamış ve bu saldırılarda da çok sayıda sivil ölmüştü.

Baas Partisi’nin bürosunun bulunduğu Şam’ın merkezi ise, göreceli olarak şiddetten uzak yaşıyordu.

Suriye devlet televizyonu, olayı “El Mezra semtinde terör saldırısı” diye niteledi.

Öte yandan Suriye muhalefeti, dün Kahire’de bir araya gelerek, Beşar Esat rejimiyle barış görüşmesi olasılıklarını ele aldı. Bazı muhalefet üyeleri “Suriye hükümetinin kanlı olaylara karışmamış üyeleriyle” görüşemeye sıcak bakıyor. Esat rejimi muhalefetle önkoşulsuz görüşebileceğini bildirmişti.

Bu arada, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin görevi 2013 sonuna kadar uzatıldı. Brahimi’nin görevi bugün sona erecekti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG