Erişilebilirlik

‘Suriye’de İşlenen Suçlar Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Yargılansın’


Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu Üyesi Carla del Ponte
Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu Üyesi Carla del Ponte

BM yetkilisi Carla del Ponte, Suriye’de savaş suçu işleyen hem hükümet görevlileri hem de isyancıların Uluslararası Ceza Mahkemesine sevkini istedi

Birleşmiş Milletler Soruşturma Komisyonu üyesi Carla del Ponte, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Suriye’de işlenen savaş suçlarını ele alması gerektiğini söyledi.

Del Ponte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumun, komisyonun elde ettiği bulguları inceleyerek Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk etme konusunda karar vermesi gerektiğini de kaydetti.

Son raporunun Suriye’yi terk eden 400’den fazla kişiyle yapılan söyleşilere dayandığını bildiren komisyon, hükümet güçleri ve silahlı direnişçilerin savaş suçları işlemekten sorumlu tutulabileceğini kaydediyor.

Komisyon son raporunda hem direnişçileri hem de hükümet güçlerini eleştiriyor ancak hükümeti asıl büyük suçları işleyen taraf olarak tanımlıyor.

Raporda hükümet güçlerinin ve milislerin cinayet, tecavüz ve başka insanlık dışı eylemlerden sorumlu olduğu yazılı. Raporda ayrıca hükümet karşıtı silahlı grupların cinayet, işkence, rehin alma gibi savaş suçları işlediği de belirtiliyor.

Komisyon önümüzdeki ay savaş suçu işleyen kişi ve birliklerin isimlerini Birlemiş Milletler İnsan Hakları Dairesi’ne verecek. Listedeki isimlerin açıklanması ise beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG