Erişilebilirlik

Suriye'de IŞİD'in Mayın Tehlikesi


Suriye'de IŞİD'in Mayın Tehlikesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

IŞİD militanları Suriye’nin kuzeydoğusundaki bazı bölgelerden çıkmaya başladı. Ancak örgüt, yıllarca büyük sorunlara neden olacak mayınları da arkasında bırakarak bu bölgeleri terkediyor. Amerika’nın Sesi Kürtçe Servisi’nden Zana Ömer IŞİD’in bıraktığı mayınların bölge halkı için nasıl bir tehdit oluşturduğunu araştırdı.

Kürt YPG güçleri, IŞİD’in elinden geri alınan köylerin civarında devriye geziyor. Mayın birimine ait milisler, IŞİD’in bölgede binlerce mayın bıraktığını söylüyor.

Dababiye’de yaşayan bir kadın tehlikenin farkında: ”Serekeniye’deki yetkililere telefon ettik. Alkan’dan bu tarafa doğru tüm yolların mayınlı olduğunu söyledik. Siz de o tarafa gitmeyin.”

Amerika önderliğindeki hava saldırıları bölgenin IŞİD militanlarından temizlenmesine ve YPG’nin ilerlemesine yardım etti. Ancak siviller için güvenlik çok büyük bir sorun.

Burası Aliye. Uzaktan sessiz ve sakin bir köy gibi görünüyor. Ancak bu köy binlerce mayının üretildiği bir patlayıcı fabrikası haline geldi. Bu mayınlar tüm bölgede yol ve tarlalara yerleştirildi.

YPG’li bir komutan mayınlardan kaygılı: ”Mayınların çoğunda elektrik bağlantıları, tetik olarak kullanılıyor. Küçük çocuklar, hatta kuşlar bile hafif olmalarına rağmen mayınları patlatabiliyor.”

Bu bölgede mayınlar, köylülerin su kaynaklarına erişimini engelliyor.

Bölgeden kaçan IŞİD militanları bir başka köydeyse paylayıcı yüklü bir kamyonu geride bırakmış.

Bu YPG'li ise, ”Önce sivilleri tahliye edeceğiz. Bomba imha uzmanlarımız daha sonra patlayıcıları araçtan çıkaracak” şeklinde konuşuyor.

Ancak YPG’nin yapabilecekleri de sınırlı.

YPG'li komutan Lawand, ”Halkın bilinçlendirilmesini ve uluslararası toplumun buraya bomba imha uzmanları göndermesini istiyoruz çünkü tek başımıza bu işin üstesinden gelemeyiz” diyor.

Köylülerin o zamana kadar IŞİD’in ardında bıraktığı bu ölümcül izle yaşaması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG