Erişilebilirlik

Suriye'de İntihar Saldırısı:42 Ölü


Suriyeli insan hakları eylemcileri Hama ilinde bomba yüklü bir araçla düzenlenen intihar saldırısında ölü sayısının 42’ye yükseldiğini bildiriyor.

Merkezi İngiltere’deki İnsan Hakları Gözlem örgütü Selamiye kentindeki saldırıda hükümet yanlısı milisler tarafından kullanılan bir binanın hedef alındığını açıkladı.
Suriye resmi haber ajansı SANA ölü sayısını 32 olarak verirken saldırıdan hükümeti devirmeye çalışan teröristleri sorumlu tuttu.

Gözlem örgütü ayrıca kuzeydoğuda Türk sınırındaki Ras el-Ain kasabasında Kürt militanlarla isyancılar arasında şiddetli çarpışmalar olduğunu haber veriyor.
Bölgede bir haftadar devam eden çatışmalarda en az 56 savaşcı öldü. Özerklik isteyen Suriyeli Kürtler genellikle Esad hükümeti ile Sünni isyancılar arasında 22 aydır süren iç savaştan uzak duruyordu.

Bu arada çok sayıda Rus otobüslerle komşu Lübnan’a götürüldü. Suriye’de çatışmalar başladığından beri Moskova vatandaşlarını ilk kez tahliye ediyor.
Rus hükümeti, Şam hava alanı çatışmalar nedeniyle hava trafiğine kapalı olduğu için vatandaşlarını getirmek üzere Beyrut’a iki uçak gönderdi.

Öteyandan Suriyeli muhalefet liderleri, isyancıların kontrol ettiği bölgelerde bir geçici hükümet kurulması için anlaşma sağlayamadı.
Liderler geçici Pazartesi günü hükümet kurulmasının ertelendiğini açıklarken beş kişilik bir komitenin bu konuda yeni öneriler hazırlamadan önce Özgür Suriye Ordusu, muhalif gruplar ve dost ülkelerle danışmalarda bulunacağını açıkladı.

Muhalif grupların birlik halinde hareket edememesi ve dış güçlerin farklı tarafları desteklemesi nedeniyle siyasi alanda ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.
Kasım ayında kurulan ve 110 ülke tarafından Suriye Ulusal Koalisyonu temsilcilerinin haftasonu İstanbul’da yaptıkları toplantı muhalefet cephesindeki bölünmeleri gözler önüne serdi. 70 üyeden oluşan koalisyonda çoğunluğu İslamcılar ve müttefikleri oluşturuyor.

Halen Suriye’de faaliyet gösteren ve adının açıklanmasını istemeyen bir muhalif lider, geçici hükümet kurulmasının ertelenmesinin Esad rejimini devirme çabalarına indirilmiş büyük bir darbe olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG