Erişilebilirlik

Binden Fazla Suriyeli Türkiye’ye Sığınıyor


Binden Fazla Suriyeli Türkiye’ye Sığınıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
Linki indirmek için

Özgür Suriye Ordusu, “Şam’ı Kurtarma Harekatı”nı başlattığını açıkladı. Açıklama hafta başında aralarında bir tuğgeneralin de bulunduğu binden fazla Suriyeli’nin Türkiye’ye sığındığı yolundaki haberleri izliyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell, bir süre önce Özgür Suriye Ordusu’nun üst düzey komutanlarından biriyle konuştu ve isyancıların stratejisi konusunda bilgi aldı.

Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Ömer Muhtar taburu, ordu birliklerini İdlib’den çıkartmaya niyetli.

Sınırı geçerek Antakya’ya giden Ömer Muhtar taburunun komutanı Ahmed el Kanatre Ebu Hamza, Özgür Suriye Ordusu’nun son dönemde asker ve toprak kazanımları olduğunu söyledi:

“Orduyu terk edenlerin sayısı 100 bine ulaştı ve artık daha büyük gruplar halinde ayrılıyorlar. Bu çok önemli. Orduyu terk eden askerlerin artmasının nedeni, her gün çok sayıda katliam işlenmesi. Askerler bu rejimin çökeceğinin artık farkında.”

Eylemcilerin Amerika’nın Sesi’ne verdikleri video görüntülerinde isyancıların silah depoladığı görülüyor.

Ebu Hamza, hükümetin iddia ettiği gibi teröristlerden silah yardımı almadıklarını söylüyor. İsyancı komutan bununla birlikte daha fazla dış yardıma ihtiyaçları olduğunu söylüyor:
Uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerek. Bu çok önemli, çünkü Esad’ın jetleri silahsız insanlara ateş açıyor. Hareket eden her şeyi hedef alıyorlar. Kendimizi uçaklara karşı koruyamayız.

Ebu Hamza

Eylemciler sınırdan yabancı kaynaklı silahların geçtiğini doğruluyor, ama bunu kamera önünde göstermek istemiyorlar.

Antakya’da yapılan toplantıların ayrıntıları gizli tutuluyor. Kent bir zamandır Suriye dışında yaşayan muhalefetin ana lojistik karargahlarından biri haline geldi.

Özgür Suriye Ordusu savaşçıları Yayladağı gibi mülteci kamplarında üslenmiş durumda. Orduyu terk eden askerlerden bazıları adlarını vermekten kaçınmıyor.

Türkmen olduğunu söyleyen bu savaşçı bir süre önce İdlib’de cepheden dönmüş.

“Özgür Suriye Ordusu, Suriye’nin büyük bölümünü kontrol ediyor. Aslında Suriye hükümeti yalnızca Şam, Halep, Lazkiye gibi büyük kent merkezlerini denetimi altında tutuyor. Kentlerin çevresi Özgür Suriye Ordusu’nun denetiminde.”

Gazeteciler Suriye’ye giremediği için bu iddiaları doğrulamak imkansız. Ancak son günlerde Şam’ın kalbinde yoğun çatışma haberleri geliyor. Özgür Suriye Ordusu, “Şam’ı kurtarma harekatının” başladığını bildirdi.

Yayladağı kampında Özgür Suriye Ordusu’nun ilerlediği haberini alan mülteciler Esad karşıtı gösteriler düzenliyor.

Çocuklar ön saflarda, ama kullandıkları kelimelerin anlamını bilmeyecek kadar küçükler.

Gittikçe iç savaşa sürüklenen Suriye’de en fazla arada kalanlar da bu çocuklar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG