Erişilebilirlik

Suriye’de Hükümet Karşıtı Gösteriler Sürüyor


Suriye’de Hükümet Karşıtı Gösteriler Sürüyor
Suriye’de Hükümet Karşıtı Gösteriler Sürüyor

Suriye’de dün öldürülen üç göstericinin cenaze törenine on binlerce kişi katıldı.

Sivil polisler tarafından öldürüldüğü sanılan göstericiler, Dara kentinin 18 kilometre uzağındaki Tafas’ta toprağa verildi.

On binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni kısa bir süre içinde rejim karşıtı gösteriye dönüştü. Rejim karşıtı sloganlar atan göstericiler Baas Partisi’nin kentteki binasıyla bir karakolunu ateşe verdi.

Suriye’nin çeşitli kentlerinde dün Baas rejimine karşı “Şerefli Cuma” adı altında gösteriler yapıldı. İnsan hakları gruplarına göre sadece Dara’da en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Ürdün sınırı yakınlarındaki kent, daha önce de rejim karşıtı gösterilere sahne olmuş hatta demokrasi hareketinin merkezi haline gelmişti.

Dara’da, dün, eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esat’a ait bir heykeli yıkan göstericiler heykelin üstüne çıkarak rejim karşıtı sloganlar attı.

Associated Press haber ajansı dün başkent Şam ile Lazkiye’de de reform yanlısı gösteriler yapıldığını ve Lazkiye’de göstericilerle polisler arasında çatışma çıktığını bildirdi.

Şam hükümetinin, dün, çoğu yıllardır cezaevinde bulunan 260 siyasi tutukluyu serbest bırakması rejim karşıtlarını tatmin etmedi.

Suriye’de, Baas Partisi’nin iktidara geçtiği 1963 yılından bu yana olağanüstü hal uygulanıyor. Şimdiye kadar en az 30 kişinin öldüğü gösterilerin bir amacı da bu uygulamaya son verilmesi.



XS
SM
MD
LG