Erişilebilirlik

Suriye'de Gergin Ateşkes


BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan Suriye’de hükümet kuvvetleri ve isyancılar arasında ateşkesin yer yer şiddet olaylarına rağmen genel olarak tuttuğu haberlerinin kendisini cesaretlendirdiğini açıkladı.

BM Güvenlik Konseyine bilgi veren Annan Suriye hükümetini asker ve ağır silahlarını kalabalık kent merkezlerinden çekerek ateşkesi güçlendirecek yeni adımlar atmaya çağırdı.

Ateşkes, kuşkulu Batılı diplomatlar ve Devlet Başkanı Beşar Esar’a inanmayan muhalif gruplar tarafından yakından izleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Suriye’nin kargaşaya sürüklenmesini önlemek için uluslararası topluluğun birlik içinde olması gerektiğini söyledi.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra Suriye resmi medyası “silahlı teröristlerin” Halep’te bir askeri otobüsü bombalayarak bir askeri öldürdüğünü, 24 subayla harp okulu öğrencisini yaraladığını bildirdi.

İnsan hakları eylemcileri de Humus ve Hama’da çıkan çatışmalarda en az üç sivilin öldüğünü önesürdü.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Annan’a gönderdiği mektupta ateşkes güvencesi verirken hükümetin “silahlı terör örgütlerince” saldırıya uğraması durumunda yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu belirtmişti.

Kofi Annan’ın geçen ay belirlediği altı maddelik ateşkes planı, Esad rejiminin silahlı kuvvetlerini 10 Nisan’a kadar kent merkezlerinden çekmesini ve 12 Nisan’a kadar da operasyonları durdurmasını öngörüyordu. Plan aynı şekilde isyancıların da ateşkese uymasını şartkoşuyordu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olan Rusya ve Çin, uzun zamandır Suriye aleyhine Konsey’de daha sert kararlar alınmasını engelliyor.

BM’e göre Suriye’de rejim aleyhtarı gösterilerin başladığı son 13 ayda en az 9 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG