Erişilebilirlik

Suriye'de En Kanlı Gün


Suriye'de En Kanlı Gün
Suriye'de En Kanlı Gün

Suriye’nin güneyinde güvenlik güçleriyle hükümet karşıtları arasında çıkan çatışmalarda son 24 saat içinde 90 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor.

Merkezi Londra’daki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Dara ilinde kaçak askerlerden oluşan Özgür Suriye Ordusu'nun 34 Suriye askerini öldürdüğünü açıkladı. Örgüt, Suriye askeri birliklerinin de 18 kaçak askerle ve 38 sivili öldürdüğünü bildirdi.

Suriye'de En Kanlı Gün
Suriye'de En Kanlı Gün

Ayrıca Humus’da da öldürülenler olduğu, işkence izleri taşıyan bazı cesetlerin sokaklara atıldığı haber veriliyor.

Ölü sayısı Suriye yabancı gazetecilerin ülkeye girmesine izin vermediği için bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

İnsan hakları grupları bu ay çoğu Humus’da olmak üzere yaklaşık 200 kişinin öldürüldüğünü öne sürüyor.

Öteyandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beşar Esad’ın Suriye halkının taleplerini yerine getireceğinden umudunu kestiğini söyledi. Erdoğan, Suriye’de Türk diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıları yine kınadı ve Şam hükümetini özür dilemeye çağırdı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Suriye’de ortak petrol arama çalışmalarını durdurduklarını ve elektriği de kesebileceklerini açıkladı.

Bu arada Moskova’da Rus liderlerle görüşen Suriye muhalefet konseyi, sivil halkın korunması için BM barışgücü gönderilmesini istedi.

Ürdün Kralı Abdullah, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı çekilmeye çağırdı.

Kral Abdullah, Esad’ı çekilmeye çağıran ilk Arap lideri oluyor.

Şam’da 100 kadar Esad yanlısı Ürdün elçiliğini önünde toplanarak Kral Abdullah’ın çağrısını protesto etti. Ürdünlü yetkililer bazı göstericilerin elçilğin avlusuna girdiğini ve Ürdün bayrağını indirdiğini bildirdi.

Şam, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğini askıya almaya yönelik Cumartesi günü alınan karara oybirliğiyle varılmadığını, oylamanın bu nedenle geçersiz olduğunu önesürüyor.

Suriye’nin üyeliği, hükümetin, şiddet eylemlerinin sona erdirilmesini amaçlayan Arap Birliği barış anlaşmasını ihlal etmeye devam etmesi durumunda Çarşamba gününden itibaren askıya alınacak. Arap Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları durumu ele almak üzere Çarşamba günü Fas’ın başkenti Rabat’ta toplanıyor. Toplantıya Dışişleri bakanı Ahmut Davutoğlu da katılacak.


XS
SM
MD
LG