Erişilebilirlik

Suriye'deki Çatışmalar Yüzünden Ürdün'e Sığınanların Sayısı Artıyor


Suriye hükümetinin muhalefetin kontrolundaki bölgelere saldırması çok sayıda kişinin ülkeden kaçmasına yol açıyor. Ürdün gibi komşu ülkeler mültecilere yardım etmek istiyor ancak göçün büyümesi sınırlı kaynakları zorluyor

Suriye hükümetinin muhalefetin kontrolundaki bölgelere saldırması çok sayıda kişinin ülkeden kaçmasına yol açıyor. Ürdün gibi komşu ülkeler mültecilere yardım etmek istiyor ancak göçün büyümesi sınırlı kaynakları zorluyor.Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bob geçenlerde Ürdün vadisinde bir mülteci kampını ziyaret etti.

Ürdün Nehrinin geçtiği vadide Karama kasabası yakınında kurulmuş derme çatma kampta çok sayıda Suriyeli yaşıyor. Bunlar Ürdün’e sığınan 80 bin Suriye vatandaşından sadece bir bölümü. Tarım yapılan bölgeye iş bulma umuduyla gelmişler.

Kuzeydeki İdlib’teki katliamdan kaçtığını söyleyen 16 yaşındaki Halil el-Ahmed birkaç gün önce bölgeye ulaşmış. Geride bıraktığı akrabalarının can güvenliğinden korkan Halil, yüzünü saklıyor. Suriyeli genç ailesinin çok zor durumda olduğunu anlatıyor:

"Ekmek yok. Geçinecek paraları yok. Onlara para göndermek istiyorum. Ama bunu yapamıyorum, çünkü para oraya ulaşsa bile çalınacak. Bu durumda nasıl yaşayacaklar? Açlıktan ölüyorlar."

Suriye’de çatışmalar giderek şiddetleniyor. Suriye ordusu isyancılara karşı tank ve top kullanıyor. Bir yıl önce Esad rejimine karşı barışcı gösterilerle başlayan direnişten şimdi en çok siviller zarar görüyor.

İrbid Özel Tedavi Kliniği’nin başhekimi Vasfi el-Reşda mültecilerin durumunun çok kötü olduğunu ama buna şaşırmadığını söylüyor:

"Ülkesini, evini terkeden her mültecinin elbette insani yardıma ve tıbbi bakıma ihtiyacı olacaktır."

Birçok mülteci Ürdün halkından yardım görüyor. Bir çiftçi mültecileri topraklarında barındırıyor. Ürdün hükümeti çadır ve battaniye göndermiş.

Ama bu yeterli değil. Örneğin bu kadın hasta ve baygın yatıyor.

İki ay önce Hama’dan gelen Ali Hamad, kamplarda hayatın çok zor geçtiğini, tek umudun tarlalarda geçici iş bulmak olduğunu söylüyor:

"Burada hiçbir şey yapamıyoruz. İş bulsak, temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Tek istediğimiz, çocuklar için giyecek, yiyecek ve biraz cep harçlığı."

Ali Hamad, yine Hama’dan 20 yaşındaki Meryem ile nişanlı. Evlenmek istiyorlar ama mülteci kaldıkları sürece bunu yapmaları mümkün değil. Meryem, çatışmalara barışçı çözüm istiyor:

"İnşallah Suriye’ye döneceğim. İnşallah savaş duracak ve durum yatışacak. O zaman döneceğim."

Bu, kamplarda yaşayan bütün mültecilerin en büyük umudu.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG