Erişilebilirlik

Suriye’de Çatışmalar Artıyor Umutlar Azalıyor


Birleşmiş Milletler, Suriye’de son altı ayda şiddet ve askeri hareketliliğin arttığı uyarısı yaptı. Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Cenevre’de yayınladığı 12’nci raporda 600 binden fazla sivilin insani yardım alamadığını da açıkladı.

Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporunda, Şubat ayında ilan edilen ateşkese rağmen çatışmaların trajik şekilde arttığı, sivillerin her gün düzenlenen hava saldırılarından kaçamadığı ve çaresizlik içinde olduğu uyarısında bulundu.

Suriye’de Çatışmalar Artıyor Umutlar Azalıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00



Ateşkesin sadece kısa bir süre sükunet sağladığına dikkat çekilen raporda, bunun ilk başta siyasi uzlaşma umudu verse de artık bu umudun kalmadığı da yer aldı.

Araştırma Komisyonu üyelerinden Vitit Muntarbhorn, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Nisan başından bu yana gözle görülür bir askeri hareketlilik görüldüğünü söyledi. Muntarbhorn, “Bu durum sivil nüfus için, masum insanlar için hiç adil değil ve utanç verici. Bu nedenle müzakere masasına dönülmesi gerekiyor” dedi.

Raporda, Suriye’de hükümet yanlısı güçlerle Rusya’nın sivillerin yaşadığı bölgelere hava saldırılarının gelişigüzel ve orantısız olduğu görüşü vurgulandı. Hükümet karşıtı silahlı güçler de, sivil bölgeleri bombaladığı ve fidye için adam kaçırdığı gerekçesiyle eleştirildi.

Birleşmiş Milletler raporuna göre Suriye’de yargısız infaz, ortadan kaybolma, intihar saldırıları, gelişigüzel cinayet, sakat bırakma, hastanelere keyfi saldırılar, savaş yöntemi olarak kullanılıyor. Açlık da bir diğer yöntem çünkü insani yardım sevkiyatları da engelleniyor. Kuşatma altındaki bölgelerde 600 binden fazla sivil, tüm insani yardımlardan mahrum, hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye’de daha çok ülke ve dış etken denkleme girdikçe, barış çabalarının daha karmaşık hale geldiğini söyledi. Pinheiro, “Şiddet olayları, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, bunların hepsi çatışmanın parçası olan güçler tarafından işlendi. Bu güçlere destek verenler de bu suçların parçasıdır” dedi.

Araştırma Komisyonu, çatışmasızlık anlaşmasının yeniden canlandırılması, sivil kayıplarla gelişigüzel saldırıların azalması gerektiğini bildirdi. Komisyon, kuşatma altındaki ya da erişilmesi zor bölgelerde sıkışıp kalmış yüzbinlerce Suriyeli’ye insani yardım ulaştırılması için tüm taraflara çağrıda bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG